Jongerendebat 'Van jeugdgemeenteraad tot Tweede Kamer'

EdAnker_klein26-11-2007 08:54 26-11-2007 08:54

De jeugdgemeenteraad leek even terug van weggeweest. Op de jongerenavond van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, op 23 november 2007 in de aula van Christelijke Scholengemeenschap Calvijn ontstond een boeiend Lagerhuisdebat. Ruim veertig jongeren en politici uit de plaatselijke en landelijke politiek, onder wie Tweede Kamerlid Ed Anker, debatteerden met elkaar over rentmeesterschap over de schepping en maatschappelijke stages.

Schepping
De eerste ging over verantwoord omgaan met de schepping en “wat dat mij mag kosten” en de tweede ging over een kabinetsvoorstel om maatschappelijke stages verplicht te stellen voor alle burgers die daartoe in staat zijn. Vooraf werd het thema “Jouw plaats in de schepping” neergezet door een drietal sprekers. Ad Vastenhoud sprak over verantwoord omgaan met je geld en dat van anderen. Hij benadrukte dat “Jezus oog had voor de enkeling”. Wethouder Cor de Jong sprak over rentmeesterschap in het beheren van de schepping en noemde het een inspanningsplicht van de overheid om alternatieve energieplannen te ontwikkelen. Voor De Blauwe Zoom werkt hij aan een energievisie waarin wordt onderzocht op welke innovatieve manier bijgedragen kan worden aan een beter milieu.

Schoonheid en politiek
Tweede-Kamerlid Ed Anker, bij verrassing recent in het parlement gekomen door kabinetsdeelname van de ChristenUnie, sprak over onze gezamenlijke verantwoordelijkheid in de maatschappij. “Zelfs in de politiek lijkt het de laatste tijd meer te gaan om stemmingmakerij dan om de inhoud. Zoeken we daarmee werkelijk het goede voor Nederland? Verantwoord omgaan met de schepping betekent misschien wel dat je tegen jezelf in moet gaan door bijvoorbeeld te kiezen voor bewaring van het Groene Hart in plaats van doorgaan met woonwijken en industrie.”, aldus Anker. “Spreekt de schoonheid van de schepping je aan?”, zo vroeg hij de jongeren, “dan is politiek iets voor jou!”

Voormalig jeugdgemeenteraadslid Lysette Klop presenteerde de avond en refereerde aan haar politieke carrière in de jeugdgemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam. Nu woont en werkt ze in Tilburg bij de politie en geeft ze leiding aan de plaatselijke afdeling van de ChristenUnie in deze gemeente en is ze op landelijk niveau actief binnen PerspectieF. Met verwijzing naar voormalig jeugdgemeenteraadslid Walter Leendertse, die ook aanwezig was, bracht Lysette de ooit ingebrachte plannen in herinnering voor een multifunctioneel sportplein. Daarop gaf wethouder De Jong aan dat dit plan weer op zijn bureau ligt om na te gaan of het misschien in De Blauwe Zoom inpasbaar is. Toezeggingen kon hij daarbij niet doen.

Het programma werd afgewisseld met een schitterende licht- en muziekshow van de aanwezige praiseband.

Labels
Ed Anker

« Terug

Nieuwsarchief > 2007 > november

Geen berichten gevonden