ChristenUnie 'op de bres voor 100.000+ gemeenten'

CynthiaOrtega04-12-2007 11:10 04-12-2007 11:10

De ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer wil dat het kabinet niet alleen investeert in het aanpakken van problemen in de krachtwijken, maar ook in preventie om wijkverloedering in steden tegen te gaan. Daarom moeten gemeenten die bijna voldoen aan de criteria van het Grote Stedenbeleid (GSB), zoals Almere, kunnen meepraten over het toekomstige Grote Stedenbeleid. “Het actieplan voor de 40 krachtwijken is een goed initiatief, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen”, aldus Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn.

De ChristenUnie diende tijdens de begrotingsbehandeling Wijken, Wonen en Integratie een motie in die ervoor moet zorgen dat gemeenten die nu nog geen deel uitmaken van het Grote Stedenbeleid betrokken worden bij het huidige overleg met de 31 grote steden (G31), het IPO en de Vereniging Nederlandse Gemeenten over de evaluatie van het Grote Stedenbeleid en over de contouren van het stedelijk beleid na 2009. Het gaat dan in het bijzonder om de vijf 100.000+ gemeenten: Almere, Apeldoorn, Ede, Haarlemmermeer en Zoetermeer.

Ortega: “Deze gemeenten krijgen nu geen geld uit het budget voor de krachtwijken en ook niet uit de pot voor het Grote Stedenbeleid omdat ze niet voldoen aan de criteria. Dit gaat om honderden miljoenen euro.” Wat betreft de ChristenUnie moet er in het nieuwe Grote Stedenbeleid niet alleen gekeken worden naar bestaande problemen, maar ook naar preventie en vroegtijdige interventie. Ortega: “Dan kan het zijn dat andere gemeenten zoals Almere ook in beeld komen. Ik vind het daarom logisch dat de vijf grootste gemeenten die nu geen geld krijgen ook aan de tafel zitten waar gepraat wordt over het nieuwe beleid.”

De minister zal volgende week reageren op de motie die mede ondertekend is door CDA en PvdA.

Labels
Cynthia Ortega
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie 'op de bres voor 100.000+ gemeenten''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2007 > december

Geen berichten gevonden