ChristenUnie betreurt sneuvelen Wesley en Aldert

patrouille afghanistan_copyright_mindef14-01-2008 18:18 14-01-2008 18:18

Minister Eimert van Middelkoop reageert geschokt op het omkomen van twee Nederlandse en twee Afghaanse militairen. "De dood van Nederlandse en bevriende militairen is altijd schokkend, dat dit het gevolg is van vuur van eigen eenheden acht ik eens te meer betreurenswaardig", schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Ook de ChristenUnie-fractie is 'in gedachten en gebeden' bij de nabestaanden.

De 20-jarige soldaat der eerste klasse Wesley Schol en de 22-jarige korporaal Aldert Poortema kwamen zaterdag om het leven bij een operatie in de omgeving van Deh Rawod. Op dezelfde avond kwamen twee Afghaanse militairen, de soldaten Abdal Qodos en Boman Haider om het leven. Waarschijnlijk zijn de militairen door eigen vuur getroffen. Van Middelkoop geeft in zijn brief aan de Tweede Kamer aan dat de omstandigheden waaronder deze tragedie heeft plaatsgevonden nog geheel duidelijk zijn. Er wordt diepgaand onderzoek naar gedaan. De uitkomsten hiervan worden naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bij een ander vuurgevecht raakte de 20-jarige soldaat Marc van de Kuilen bij een ander vuurgevecht ernstig gewond door vijandelijk vuur. Hij is overgebracht naar het hospitaal op Kamp Holland in Tarin Kowt en is buiten levensgevaar. Zijn beide benen moesten echter wel geamputeerd worden.

Omstandigheden
De eenheden, waar de militairen toe behoorden, voerden een operatie uit in de omgeving van Deh Rawod, waar het al geruime tijd onrustig is. Deze operatie had tot doel de situatie in de
regio beter in kaart te brengen en de mogelijkheden voor een veilige terugkeer van vluchtelingen te inventariseren. Het betrof een omvangrijke operatie, waarbij enkele honderden Nederlandse en Afghaanse militairen waren betrokken. Na het invallen van de duisternis ontstond, mede door de slechte weersomstandigheden, een onoverzichtelijke situatie waarbij een aantal intensieve vuurcontacten met vijandelijke strijders plaatsvonden. Gebleken is dat zich tussen de Nederlandse en Afghaanse militairen ook vijandelijke strijders bevonden waarop werd gevuurd. Het is onder deze omstandigheden dat de incidenten hebben plaatsgevonden.

Betreurenswaardig
"Namens het kabinet betuig ik mijn oprechte deelneming aan de nabestaanden van soldaat Schol, korporaal Poortema en de omgekomen Afghaanse soldaten", schrijft Van Middelkoop in zijn brief.  "De dood van Nederlandse en bevriende militairen is altijd schokkend, dat dit het gevolg is van vuur van eigen eenheden acht ik eens te meer betreurenswaardig. Ik heb grote waardering voor de
bijdrage die de betrokken militairen hebben geleverd aan deze zo belangrijke missie. Defensie zal er alles aan doen om de nabestaanden en collega’s in Afghanistan in de komende periode de noodzakelijke zorg en steun te verlenen."

Net als minister Van Middelkoop heeft de ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer met diep leedwezen kennisgenomen van het omkomen van soldaat eerste klasse Wesley Schol en korporaal Aldert Poortema. Defensiewoordvoerder Joël Voordewind kreeg het nieuws te horen tijdens zijn bezoek aan de Ethiopië, kort voor hij verder zou reizen naar Kenia. ,,Het bericht dat deze mannen door eigen vuur zijn omgekomen, maakt het nog dramatischer. Dit moet een verschrikkelijke klap zijn voor de Nederlandse militairen die in Uruzgan op missie. In gedachten en gebeden zijn we bij hen en bij de nabestaanden van de gesneuvelden. Ik denk ook aan de Marc van de Kuilen, die zulk zwaar en blijvend letsel opliep.’’ 

De lichamen van soldaat Schol en korporaal Poortema zijn naar Kamp Holland overgebracht en zullen zo spoedig mogelijk naar Nederland worden overgebracht. Op de internetsite van Defensie is een condoleanceregister voor soldaat Schol en korporaal Poortema geopend.

(Foto: Gerben van Es, AVDD - Ministerie van Defensie)


Labels
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie betreurt sneuvelen Wesley en Aldert'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > januari

Geen berichten gevonden