'Heilige verontwaardiging' over kolencentrales

skyline delfzijl18-01-2008 19:59 18-01-2008 19:59

Met een keuze voor subsidiëring van CCS (Carbon Capture Storage, ondergrondse opslag van CO2) wordt een impliciete keuze gemaakt voor kolencentrales. Dat zei Tweede Kamerlid Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink vandaag tijdens een symposium van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie.

Geld dat voor CCS opzij wordt gezet, kan niet ergens anders aan besteed worden. En de capaciteit die kolencentrales opslokken op het energienet, kan niet beschikbaar worden gesteld aan werkelijk duurzame vormen van energie. De ChristenUnie stelt als alternatief voor om te investeren in vier elementen, te weten: wind, water, bodem en zon. Als de Europese Unie voor de periode na 2012 niet met een heel scherp emissieplafond komt, wat de prijs voor CO2-uitstoot op zo’n niveau brengt dat een keuze voor kolenenergie onlogisch wordt, dan sluit Wiegman niet uit dat de ChristenUnie het initiatief steunt om een ‘kolenbelasting’ in te voeren.
Wiegman spraktijdens het symposium ‘Duurzaamheid gewaardeerd’ ook krachtige woorden over de rol van de minster van Economische Zaken. Van der Hoeven moet zich meer inzetten voor Warmte Kracht Koppeling (WKK) -centrales, zodat in ieder geval de komst van twee kolencentrales kan worden voorkomen.
Niet alleen de ChristenUnie, maar ook het bedrijfsleven maakt zich zorgen of de doelstelling van 100% duurzaam inkopen in 2010 wel gehaald kan worden. Het vraagt immers om duidelijke criteria en duidelijke keuzes. Per 2010 inkopen, betekent nú al forse keuzes maken omdat veel grote overheidsorders lang(er) doorwerken. Wiegman roept het kabinet op om vaart te maken met het opstellen van die criteria. “Geef als overheid het goede voorbeeld. Nu staan bedrijven die hun nek uitsteken nogal eens in de kou. Die bedrijven moeten juist ondersteund worden door een actieve overheid op dit terrein. Dit voorkomt scepsis en teleurstelling”, aldus het Kamerlid van de ChristenUnie, die zich niet boos maar ‘heilig verontwaardigd’ zegt te voelen over uitblijvende ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op ''Heilige verontwaardiging' over kolencentrales'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > januari

Geen berichten gevonden