‘Stuur VN-waarnemers naar Sderot’

JoelVoordewind01.jpg01-02-2008 17:12 01-02-2008 17:12

Om de impasse te doorbreken tussen de Hamas en Israel als het gaat om de grensafsluiting van de Gaza, stelt de ChristenUnie samen met het CIDI voor om VN-waarnemers te stationeren in Sderot. Dit dorpje in Zuid-Israel wordt dagelijks beschoten door de Hamas en militia's vanuit de Gaza en wordt door Israel als dé reden aangeven om de grens met de Gaza af te sluiten.

Door de afsluiting hebben de Palestijnen in de Gaza geen toegang meer tot basisvoorzieningen zoals medische gezondheidzorg en voedsel. Door het plaatsen van VN-waarnemers of medewerkers van UNRWA, de VN organisatie die de Gaza voorziet van humanitaire goederen, zal de Hamas het mogelijk uit z’n hoofd laten om Sderot en daarmee UNRWA te bestoken met Qassam-raketten. Mocht dit het geval zijn en de beschietingen daadwerkelijk stoppen, dan vervalt hiermee het argument van Israel om de grens met de Gaza nog langer af te sluiten.

Afsluiting
De ChristenUnie heeft deze suggestie middels Kamervragen met steun van de VVD, CDA en SGP voorgelegd aan minister Verhagen van Buitenlandse Zaken. De minister wordt opgeroepen om bij de VN en/of EU te pleiten voor deze waarnemers. Tijdens een gesprek met de vertegenwoordiger van de UNWRA deze week viel het Joël Voordewind, Kamerlid van de ChristenUnie, op dat als belangrijkste oorzaak van de humanitaire crises in de Gaza de afsluiting van de grens werd genoemd. ,,Er werd met geen woord gerept over de dagelijkse raketbeschietingen door de Hamas en verwante gewapende groeperingen’’, aldus Voordewind. Hij heeft UNRWA opgeroepen om in hun contacten met de Hamas erop aan te dringen de raketbeschietingen te beëindigen. Stationering van UNRWA medewerkers zou ook de onpartijdigheid van deze VN-organisatie onderstrepen. Ook kunnen de waarnemers verslag doen van de humanitaire schade die wordt aangericht in Sderot en monitoren van waaruit de beschietingen plaatsvinden.


Kamervragen
Schriftelijke vragen van de leden Voordewind (ChristenUnie), Van Gennip (CDA), Van Baalen (VVD) en Van der Staaij (SGP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het stationeren van VN-functionarissen in Sderot

  1. Kent u het bericht op de website van het CIDI over het stationeren van 100 VN-functionarissen in Sderot?
  2. Wat vindt u van het voorstel om 100 VN-functionarissen (bij voorkeur werkzaam bij UNRWA) of -waarnemers naar Sderot te sturen om een einde te maken aan de voortdurende raketbeschietingen vanuit Gaza? Deelt u de mening dat dit een effectief middel zou kunnen zijn om de beschietingen te stoppen en de grenzen van Gaza weer open te krijgen, uitgaande van de veronderstelling dat de Hamas het niet zal toelaten dat VN-functionarissen (zeker niet als ze voor UNRWA werken) beschoten zullen worden?
  3. Bent u bereid om in VN-kader te pleiten voor het sturen van VN-functionarissen of -waarnemers naar Sderot, zodat ook de onpartijdigheid van de VN hierdoor getoond wordt?
  4. Welke drukmiddelen zie u voor de VN en/of EU om de Hamas aan te zetten de raketbeschietingen te stoppen op het plaatsje Sederot, zodat de grenzen voor de Gaza weer geopend worden?
Labels
Israël
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op '‘Stuur VN-waarnemers naar Sderot’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > februari

Geen berichten gevonden