Vitten op de islam verhelpt misstanden niet

ANP-2437230_moslimdemonstratie_tegen_terreur_webwoensdag 05 maart 2008 16:07

De nog niet verschenen film van PVV-leider Geert Wilders heeft al heel wat stof doen opwaaien. Woensdag is de website, www.fitnathemovie.com, online gegaan. De PVV-leider zoekt eerst nog naar een omroep die zijn islamkritiek wil uitzenden, maar verklaart in ieder geval deze maand nog de film op deze site te publiceren. Ondertussen maakt de Nederlandse regering zich grote zorgen over het welzijn van Nederlanders in islamitische landen na het uitkomen van de film. Hoe denkt de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie over Wilders' 'beproeving' (Fitna)?

Het Reformatorisch Dagblad (4 maart 2008) legde fractievoorzitter Arie Slob een paar stellingen voor over de film en de vrijheid van meningsuiting.

Stelling: Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Daarom moet Wilders zijn film kunnen uitzenden.

"Vrijheid van meningsuiting is inderdaad van groot belang. Maar die vrijheid moet je wel in verantwoordelijkheid oppakken. Op de schouders van Wilders rust nu een grote druk. Vrijheid van meningsuiting zou niet moeten inhouden dat je de ander ongelegitimeerd kunt kwetsen. Een verbod op de film vooraf zal geen kans van slagen hebben. Dat hebben we weer eens gezien in de discussie rond de verderfelijke pornofilm "Deep Throat."

Stelling: Wilders gooit olie op het vuur. Hij verscherpt de tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen.

"Dat hangt af van de inhoud van de film. De ChristenUnie vindt dat je met respect met andermans opvattingen moet omgaan. Geen laatdunkende opmerkingen dus. Tegelijkertijd moeten we niet naïef zijn en keuren we de methoden van radicale elementen in de Islam scherp af. Die elementen zijn weinig tolerant en hanteren gewelddadige methoden die niet passen binnen de Nederlandse rechtsstaat."

Stelling: De film van Wilders kan als een breekijzer fungeren, waardoor meer discussie ontstaat over misstanden binnen de Islam.

"Ik denk dat een film van Wilders niet het goede middel is om misstanden in de Islam bespreekbaar te maken. Ik denk eerder dat zijn film oncontroleerbare sentimenten oproept. Al jaren proberen we aandacht te vragen voor bijvoorbeeld de onderdrukking van christenen in islamitische landen. De misstanden zullen we met regelmaat aan de kaak blijven stellen. Waar het mogelijk is, spreken we regimes daarop aan. Soms langs diplomatieke weg."

Godsdienstvrijheid
Als het aan Geert Wilders ligt, wordt de Koran - het heilige boek voor moslims - verboden in Nederland. Daartoe riep hij in augustus vorig jaar op in de Volkskrant. De ChristenUnie is vanzelfsprekend geen voorstander van dit idee. "Een verbod zal ook contraproductief op de strijd tegen radicalisme binnen de Islam werken", schreef Arie Slob destijds op zijn weblog. Godsdienstvrijheid is een grondrecht in Nederland en dat moet ook zo blijven. Volgens Slob bestaat er geen twijfel over dat radicalisering moet worden aangepakt. Het gebruik van religieus geweld blijft onacceptabel.

(Foto: 26-02-2006 Enkele honderden sjiitische moslims en sympathisanten hebben zondag ter veroordeling van de aanslag op het mausoleum in Samarra en tegen alle vormen van terrorisme in het algemeen gedemonstreerd in Den Haag. De sjiitische gemeenschap in Nederland heeft de betoging georganiseerd. De actievoerders verzamelden zich op het Malieveld en liepen vervolgens naar het Plein bij de Tweede Kamer. Daar luisterden zij naar een aantal toespraken. ANP PHOTO / ROB KEERIS)

Labels
Godsdienstvrijheid
In de media
Islam

« Terug

Reacties op 'Vitten op de islam verhelpt misstanden niet'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > maart

Geen berichten gevonden