Bijna 175.000 werkende 'armen'

geld_aangepast06-03-2008 11:06 06-03-2008 11:06

Een groot aantal werknemers en zelfstandigen, zoals boeren, vissers en horecamensen, houdt een zeer schamel loon over aan werkweken van vaak meer dan 40 uur. 'Schokkend en opmerkelijk', noemt Kamerlid Ernst Cramer de uitkomsten. De ChristenUnie vraagt vandaag in het debat over de Armoedemonitor aandacht voor deze categorie 'armen'.

Eind vorig jaar heeft de ChristenUnie, tijdens het AO overkreditering en schulden, al gerefereerd aan de conclusies uit de Armoedemonitor. Hieruit blijkt dat zo'n 240.000 huishoudens te weinig inkomen hebben om de basisbehoeften te betalen en er zijn ongeveer 420.000 huishoudens die net niet over de rand vallen. Een van de schokkendste en opmerkelijkste conclusies is dat bijna 175.000 (met name voltijd) werkende mensen arm zijn; mensen die ondanks al hun inspanning (en soms ook nog eens de spanning van een eigen onderneming met bijbehorende schuldenlast) niet of nauwelijks kunnen rondkomen. Daarom zal de ChristenUnie in het debat extra aandacht vragen voor deze categorie ‘armen',  die in de publiciteit niet veel in beeld komt.

Het kabinet stelt in zijn reactie op de armoedemonitor dat werkenden gaan profiteren van inkomensafhankelijke arbeidskorting en van de kindertoeslag. Voor zelfstandige ondernemers overweegt het kabinet de kwijtschelding van gemeentelijke privébelastingen. De ChristenUnie vindt dat te mager en te vrijblijvend. Er moeten meer maatregelen komen.  Ernst Cramer: "Te denken valt dan aan zaken als tijdelijke aanvullende inkomensondersteuning voor werkenden of gunstige leningen voor zelfstandigen. Maar de staatssecretaris heeft zelf ook ruimte om met initiatiefrijke ideeën te komen."

De ChristenUnie wil dat de staatssecretaris van SZW, samen met de staatssecretaris van EZ, een actieplan opstelt, waarin maatregelen worden opgenomen om armoede onder werkenden en specifiek onder zelfstandige ondernemers, tegen te gaan. "Wij zullen hier tijdens het AO zelfstandig ondernemerschap, volgende week in de commissie EZ, ook voor pleiten," aldus Cramer.

Labels
Armoede
Cynthia Ortega
Ernst Cramer
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Bijna 175.000 werkende 'armen''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > maart

Geen berichten gevonden