GayPride: niet meer dan 'te billijken'

kranten07-03-2008 13:24 07-03-2008 13:24

De ChristenUnie ‘heeft er op zich geen moeite mee' dat minister Plasterk aanwezig is bij GayPride, schreef het Nederlands Dagblad (6 maart). Daarmee verzon de krant een antwoord op een vraag die ons door niemand gesteld is en die politiek ook niet relevant is. De enige reactie die wij (schriftelijk, dus controleerbaar) gegeven hebben aan iedere journalist die daarnaar vroeg, was dat wij het ‘kunnen billijken'. Dat klinkt zuinig en dat is het ook.

Met behoud van gevoelens vinden we het bestuurlijk acceptabel dat een minister van emancipatiezaken aanwezig is bij een traditionele manifestatie tegen discriminatie en vóór veiligheid, rechten, emancipatie en acceptatie van homoseksuelen. Tegelijk hebben we de minister (opnieuw) opgeroepen om oog te hebben voor de diversiteit van homoseksuelen: ‘Het COC vertegenwoordigt niet álle homos en lesbiennes, en GayPride kenmerkt zich mede door uitingsvormen waar veel homoseksuelen zich absoluut niet bij thuis voelen. Daarom willen we dat Plasterk zich ook verdiept in het denken en doen van mensen die, bijvoorbeeld vanuit hun geloof, op een ándere manier met hun homoseksuele gerichtheid omgaan. Hij zou zich daartoe ook eens bij een vereniging als RefoAnders moeten laten zien. Dat heeft hij per ommegaande toegezegd .
Terug naar de speculatieve stelling dat wij ‘geen moeite hebben met GayPride. Het is in Den Haag mode om in grote, emotionele bewoordingen stampij te maken over alles waarmee je moeite hebt: ‘knettergek, ‘van de ratten besnuffeld etc. De ChristenUnie voelt zich niet geroepen om mee te doen in deze krachttermencompetitie. Sterker nog: toen minister Plasterk onlangs het vrouwenstandpunt van de SGP ‘van de ratten besnuffeld noemde, hebben wij deze dienaar van de kroon publiekelijk terechtgewezen om zijn ‘neerbuigende woordkeuze (Nederlands Dagblad 20 december). Jammer dat zijn spraakgebruik nu, kennelijk vanuit een ‘oog om oog-reflex, door de SGP wordt overgenomen.

Sjirk Kuijper,
Hoofd voorlichting en woordvoerder van ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer

 Lees hier het volledige artikel op de website van het Nederlands Dagblad (Hiervoor is een ND-abonnement nodig)

Labels
In de media
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'GayPride: niet meer dan 'te billijken''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > maart

Geen berichten gevonden