PerspectieF: 'Uitgaan moet leuk en gezellig blijven'

timetoparty_depers11-03-2008 11:29 11-03-2008 11:29

Afgelopen weekend was het raak voor jongerenorganisatie PerspectieF en ChristenUnie-minister Rouvoet van Jeugd en Gezin. Onder het motto ‘Time to Party!' ging de ChristenUnie-jongeren vrijdagavond op kroegentocht in Groningen, Zwolle, Utrecht, Tilburg, Rotterdam en Amsterdam. PerspectieF wil op deze manier haar visie geven op het stapgedrag in Nederland. Want: ‘Uitgaan is leuk en gezellig. Dit moeten we vooral zo houden.'

Partijleider André Rouvoet vergezelde de jongeren op hun kroegentocht in Utrecht. In uitgaansgelegenheid Filemon kiest Rouvoet voor cola in plaats van bier. Hij kreeg daar rond middernacht het manifest ‘Time to Party!' aangereikt.

Problemen
PerspectieF-voorzitter Rogier Havelaar en vice-voorzitter Mart Keuning stelden dit manifest op om een bijdrage te leveren aan de discussie over uitgaanstijden, happy hours, agressiviteit, alcohol- en drugsmisbruik. Havelaar en Keuning constateren drie hoofdproblemen bij het stappen in Nederland. Het gaat om een gebrek aan veiligheid, bedreiging van de gezondheid van jongeren door het stappen en de trend van het later stappen.

Volgens PerspectieF zouden jongeren met politiek, horeca, onderwijs en ouders om tafel moeten gaan en leren van elkaar. De verantwoordelijkheid om de problemen op te lossen ligt volgens ChristenUnie-jongeren niet in de eerste plaats bij de politiek, maar bij jongeren zelf.

Met concrete tips over ‘best practices' geeft PerspectieF suggesties voor de aanpak van de problematiek. Zo zouden jongeren er goed aan doen niet elke dag uit te gaan en te drinken. ‘Ga een keer Turkse thee drinken, poolen of karten. Bowlen is niet alleen bedoeld voor verjaardagsfeestjes!'

Ouders
Ouders zouden er beducht op moeten zijn dat ze wel ‘tegen elkaar uitgespeeld' kunnen worden door hun kinderen. ‘Maak afspraken met de ouders van vrienden of vriendinnen van je kinderen' is dan ook het uitgangspunt van PerspectieF. De strekking in de adviezen aan ouders is vooral het bespreken van het uitgaans- en drinkgedrag van hun kinderen. En natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven.

Afkoeluurtje
De horeca zouden afspraken moeten maken met taxibedrijven voor veilig en goedkoop vervoer van hun bezoekers. Ook een ‘afkoeluurtje' behoort tot de mogelijkheden. Horecagelegenheden kunnen dan wel een uurtje langer open blijven, maar geen alcohol meer schenken. Ook de gedachte dat het gezellig kan zijn zonder alcohol, moet de horeca uitstralen.

Keten
De landelijke en lokale politiek moeten ook de handen uit de mouwen steken in de plannen van PerspectieF. Hokken en keten die de drank- en horecawet overtreden moeten gesloten worden, meer cameratoezicht in drukke uitgaansgelegenheden, instelling van leeftijdsgrenzen na bepaalde tijdstippen en een totaal verbod op alcoholreclame. Opvallend genoeg stellen de ChristenUnie-jongeren wel voor dat de keten als serieuze uitgaansgelegenheden voor jongeren beschouwd moeten worden. De houders moeten bijscholing krijgen om hun keet verantwoord te beheren. Zo hoopt PerspectieF te voorkomen dat jongeren ergens anders rondhangen en overlast veroorzaken.


Tien concrete maatregelen die PerspectieF voorstelt in het manifest:

  1. Er komt een landelijk overleg tussen verschillende vertegenwoordigers van actoren. Ook jongeren zelf worden bij dit overleg betrokken, door middel van regiovertegenwoordiging via scholen.
  2. Er wordt door middel van blaastest gecontroleerd op openbare dronkenschap als mensen overlast veroorzaken.
  3. Jongeren onder de 16 die dronken over straat lopen moeten door de politie bij hun ouders worden thuisgebracht.
  4. Bezoekers die voor, tijdens of na hun bezoek aan een horecagelegenheid overlast veroorzaken worden voor een bepaalde tijd geweigerd. Bij herhaling kan een horecaverbod worden opgelegd.
  5. Bij zogenaamde HotSpots moeten genoeg taxi- en ov-faciliteiten zijn om de doorstroom van de uitgaanslocaties te vergemakkelijken. Zo voorkom je dat jongeren blijven hangen in de steden en rotzooi gaan uithalen.
  6. Om te voorkomen dat jongeren die in de stad blijven hangen rotzooi gaan schoppen moet er standaard cameratoezicht komen op uitgaans-HotSpots.
  7. Keten zijn serieuze uitgaansgelegenheden. Jongeren gaan er uit in een vertrouwde plek. Daarom moeten keethouders of door keten aangewezen barmannen cursussen volgen, een vergunning verdienen om alcohol te mogen schenken en moet brandveiligheid en toelatingsbeleid goed geregeld zijn. Ook moet er beleid worden geschreven rondom overlast door keten. Door keten serieus te nemen voorkom je dat jongeren elders rondhangen en overlast veroorzaken.
  8. Blowen op straat veroorzaakt overlast en moet verboden worden. De in 2005 aangenomen motie-Rouvoet/Weekers hiertoe moet worden uitgevoerd.
  9. Gemeenten worden aangemoedigd om kroegen te classificeren en verschillende kroegen verschillende sluitingstijden op te leggen.
  10. Er komt een verbod op alle alcoholreclame, niet alleen tot 21.00 uur, maar dag en nacht.

Download het manifest Time to Party!


In de media

-         Stappen (Nederlands Dagblad) 8 maart 2008

-         Kruistocht tegen alcoholmisbruik (De Pers) 9 maart 2008

 

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'PerspectieF: 'Uitgaan moet leuk en gezellig blijven''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > maart

Geen berichten gevonden