‘Olympische Spelen alleen in democratische landen'

20-03-2008 16:45 20-03-2008 16:45

De Olympische Spelen zouden alleen gehouden moeten worden in landen waar vrije en eerlijke verkiezingen gehouden worden. Dat is één van de selectiecriteria die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zou moeten hanteren bij de keuze van gastlanden voor het houden van de Spelen, vindt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. ,,Je moet er toch niet aan denken dat sporters voor het dilemma komen te staan, naar een land als Iran of Noord-Korea te reizen.''

Voordewind deed zijn voorstel in een politiek forum over de huidige situatie in China. De wijze waarop de demonstraties in Tibet werden neergeslagen bevestigen de ChristenUnie in de overtuiging dat China nog ver verwijderd is van een open en democratische rechtstaat waarin mensenrechten en persvrijheid boven alle twijfel verheven zijn. Voordewind wijst erop dat het IOC in zijn missiestatement stelt dat de Spelen bedoeld zijn om ,,sport te plaatsen in dienst van de humaniteit en om vrede te promoten.
In februari pleitte Voordewind reeds voor een politiek signaal van de Nederlandse afvaardiging naar de Olympische Spelen; hij riep op tot een ‘sobere presentatie bij de openingsceremonie van de spelen. Voordewind: ,,Sporters moeten hun sport kunnen uitoefenen, maar die openingsceremonie heeft met sport weinig te maken; het is vooral een manifestatie tot meerdere eer en glorie van het gastland. Daarbij kun je niet doen alsof je neus bloedt.
Op initiatief van Voordewind houdt de Vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken 14 april in de middag een hoorzitting over de mensenrechtensituatie in China. Daarvoor worden deskundigen uitgenodigd uit onder meer de sferen van handel, sport en cultuur.
Intussen neemt de roep om een protestsignaal rond de Olympische Spelen toe. Als het geweld in Tibet aanhoudt, zouden politici moeten overwegen de openingsceremonie te boycotten, zei de voorzitter van het Europees Parlement Hans-Gert Pöttering deze week voor de Duitse radio. De Franse minister van Buitenlandse zaken Bernard Kouchner viel Pöttering bij. Kouchner zei dat de Europese Unie zou moeten overwegen aan Pötterings oproep gehoor te geven.

 

 

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer
Zorg, Welzijn & Sport

« Terug

Reacties op '‘Olympische Spelen alleen in democratische landen''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > maart

Geen berichten gevonden