Koninginnedag en 'reces' bij de ChristenUnie

Paul Fris - Koninginnedag Groningen29-04-2008 16:00 29-04-2008 16:00

Wat doen de ChristenUnie-politici op Koninginnedag? Staan ze hun versleten grammofoonplaten te slijten op een vrijmarkt of deinen ze mee met de hossende 538-massa op het Amsterdamse Museumplein? Hoe zit dat met twee weken 'reces' van de Tweede Kamer? Rouvoet, Van Middelkoop en Kamerleden geven inzicht in hun agenda.

André Rouvoet, minister van Jeugd en Gezin en vice-premier:
"Ach, ik gebruik deze week om bij te komen. Ook wil ik wat klusjes doen in het huis. Maar vooral een tijd doorbrengen met het gezin en een avondje uitgaan met mijn vrouw. Ook wil ik eindelijk weer eens een (ont)spannend boek lezen! Ik moet ook wel wat correspondentie weg werken en bij lezen."
"Op Koninginnedag breng ik traditiegetrouw vooral met de kinderen door. 's Morgens kinderspelen van de school met de jongste twee, 's middags het centrum in naar de rommelmarkt en de kermis."
"Terwijl de Kamer volgende week dan nog met reces is, ga ik vanaf woensdag weer aan het werk."

Defensieminister Eimert van Middelkoop begint zijn Koninginnedag met werk in de ochtend en gaat dan wat festiviteiten opzoeken. Daarna gaat hij voor een paar dagen uitwaaien in Zeeland. "Lekker wandelen en uitrusten." De eerstvolgende ministerraad staat voor vrijdag 9 mei op de agenda. In de tussentijd gaat hij op Hemelvaartsdag naar de kerk, houdt een toespraak in Den Haag ter gelegenheid van dodenherdenking en is er 's avonds bij op de Dam. De volgende dag is hij er weer bij met het bevrijdingsconcert in Amsterdam.

Werkbezoeken
De Kamerleden hebben dan wel reces, maar dat betekent niet voor iedereen hetzelfde. Joël Voordewind, woordvoerder Buitenlandse Zaken, is momenteel op werkbezoek in het buitenland. Tijdens het Opwekkingsconferentie in Biddingshuizen geeft hij op maandag een workshop over God dienen in de politiek.

Cynthia Ortega, woordvoerder voor onder meer Sociale Zaken en Werkgelegenheid, werkt gewoon door tijdens Koninginnedag. "Deze week werk ik op dinsdag en woensdag. Op deze dagen moet ik gesprekken voeren en e-mails afhandelen, interviews houden en artikelen schrijven. Volgende week neem ik een weekje vrij om samen met mijn man te genieten van rust na een hectische tijd."

Koninginnenach
Justitiewoordvoerder Ed Anker woont sinds een tijdje in Den Haag en gaat het feest ook daar beleven. "Mijn zusje en zwager komen 's avonds naar Den Haag. Wij gaan na een maaltijd met de Koningin der groenten, de asperge, de Haagse Koninginnenach beleven en vervolgens ontdekken hoe de residentie Konninginnedag viert."

Terwijl Anker het Haagse verkent, hijst kamerlid Esmé Wiegman bij het Zwolse stadhuis de vlag en eet een oranje tompouce bij de koffie. "Verder ben ik met koninginnedag thuis. Mijn zoon Lars staat met de scouting op de Oranjemarkt. Met dodenherdenking ben ik bij het gedenkteken in Zwolle. Op bevrijdingsdag zijn mijn schoonouders 45 jaar getrouwd en gaan we een dagje naar het Dolfinarium."

Reizen
Het reces betekent voor de meeste kamerleden niet stilzitten, maar reizen. Veel reizen. Esmé Wiegman begint als Europa-woordvoerder van de fractie het reces met een bezoek aan Parijs met de Vaste Kamercommissie Europese Zaken. Ze spreken over het Franse voorzitterschap van EU. De week erop gaat ze met dezelfde commissie naar de nieuwe EU-landen Roemenië en Bulgarije. Centraal bij deze bezoeken staat bestrijding van corruptie in deze landen. "Elk halfjaar ontvangen we hier rapportage over. En dat stemt niet tot tevredenheid."

Ook Kamerlid Ernst Cramer vliegt de wereld rond tijdens het reces. "In de eerste week ben ik in Amerika met de vaste kamercommissie voor Financiën. We zijn op bezoek bij het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank, de beurs en krijgen heel veel voorlichting over de Amerikaanse financiële situatie. Op Koninginnedag praten we met leden van het Amerikaanse congres en daarna hebben we ter gelegenheid van de verjaardag een ‘vin d'honneur' bij de Nederlandse ambassadeur. De tweede week ga ik met de vaste kamercommissie van Verkeer en Waterstaat op werkbezoek in het kader van ‘anders betalen voor mobiliteit'. Dan ben ik dus in Londen, Stockholm en Berlijn."

Vakantie
Fractievoorzitter Arie Slob gaat er wel echt even tussenuit. "Ik ben de komende week niet in de omgeving te vinden. Fijn met mijn vrouw en de twee jongste dochters er even tussenuit. Wij vieren Koninginnedag dus in den vreemde. De tweede week pak ik het werk weer op. Groet vanuit de vertrekhal van Schiphol."

Labels
Partij

« Terug

Reacties op 'Koninginnedag en 'reces' bij de ChristenUnie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > april

Geen berichten gevonden