ECPM veroordeelt regime Wit Rusland

Alexander Loyko - Minsk29-04-2008 15:53 29-04-2008 15:53

Tijdens de noordoostconferentie van de European Christian Politica Movement (ECPM) hebben deelnemers afgelopen weekend hun steun uitgesproken voor de politieke rechten van de Christen-Democraten in Wit-Rusland (BCD). Ze veroordeelden het regime in Minsk dat al jaren stelselmatig de BCD en andere politieke partijen ervan weerhoudt om zich te registreren als officiële partij. Namens de ChristenUnie waren Eerste Kamerlid Roel Kuiper en Internationaal Secretaris Dick van Dijk aanwezig.

Doordat de politieke oppositiepartijen zich niet kunnen registeren als officiële partij, worden al hun activiteiten als illegaal gezien. Partijleiders en ook leden worden vervolgd en opgesloten voor onbepaalde tijd en zonder officiële aanklacht.

"Wij vragen dringend aan alle Europese politici en partijen in de Europese Unie en de Raad van Europa om acties te starten om de Wit-Russische overheid te dwingen om de persoonlijke en politieke vrijheden van de burger, vooral vrijheid van religie, in Wit-Rusland te respecteren. Verder moet het bewind in Minsk ruimte geven aan alle democratische oppositie."

De noordoost conferentie van de ECPM in Helsinki werd bezocht door deelnemers uit België, Bulgarije, Estland, Finland, Letland, Nederland, Oekraïne, Tsjechië en Wit-Rusland. De conferentie viel samen met het 50 jarig bestaan van de Finse Christen-democraten.

De ChristenUnie is lid van ECPM en steunt de Wit-Russische oppositie.


 

Labels

« Terug

Reacties op 'ECPM veroordeelt regime Wit Rusland'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > april

Geen berichten gevonden