'Voer druk op China en Rusland op voor openstelling Birma'

cycloon_nargis214-05-2008 13:16 14-05-2008 13:16

De internationale gemeenschap moet desnoods het regime in Birma dwingen om de hulpverlening na de cycloon Nargis toe te laten. Dat zegt Buitenland-woordvoerder Joël Voordewind (ChristenUnie). De druk op permanente leden Rusland en China van de VN-Veiligheidsraad zou moeten worden opgevoerd om zich in te spannen voor het toelaten van professionele hulpverleners tot Birma. De conceptresolutie die Frankrijk daartoe heeft opgesteld moet de steun van de raad krijgen, vindt Voordewind.

De cycloon Nargis die Birma 3 mei trof, heeft inmiddels 32 duizend mensen het leven gekost, 28 duizend zijn vermist. De VN rekent op zo'n twee miljoen serieus getroffen Birmezen. Toch laat de heersende Birmese Junta vrijwel geen hulpverleners toe in het land.

Voordewind wil dat de druk op het regime opgevoerd wordt, zodat er hulpverleners tot het rampgebied worden toegelaten. "Ik heb zelf ervaring als ontwikkelingssamenwerker en ik weet dat het militaire apparaat niet in staat is om dit te doen. Je kunt niet zomaar voedselpakketten droppen, dat moeten professionals doen."

Goede banden
Het Tweede Kamerlid denkt dat door China en Rusland onder druk te zetten en ertoe te bewegen hun politieke invloed in te zetten, Birma wellicht hulpverleners zal toelaten. "China en Rusland hebben goede banden met het Birmese bewind. China heeft onlangs nog een gezant gestuurd toen er monniken waren opgepakt.

De VN vermoedt dat er wellicht 100.000 slachtoffers te betreuren zullen zijn als gevolg van de cycloon. Het uitblijven van adequate hulpverlening door de tegenwerking van de Junta maakt de situatie er niet beter op. Tot overmaat van ramp meldde de VN woensdag dat mogelijke een nieuwe orkaan Birma kan treffen.

Ondertussen is ook China ook getroffen door een allesverwoestende aardbeving in de zuidelijke provincie Sichuan. Er zijn daar al zeker 20 duizend slachtoffers gevallen. De ChristenUnie leeft mee met de getroffenen in Birma en China.

Steun
Verschillende hulporganisaties werken samen om de hulpverlening in Birma mogelijk te maken. U kunt deze organisaties steunen met donaties aan giro555 (Samenwerkende Hulporganisaties) of giro550 van de gezamenlijke christelijke hulporganisaties.

Op een satelliet foto van de Amerikaanse NASA ziet u de kust van Birma op 5 mei 2008, die de verwoesting laat zien van de vloedgolven die cycloon Nargis heeft veroorzaakt (NASA/MODIS Rapid Response Team)Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op ''Voer druk op China en Rusland op voor openstelling Birma''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > mei

Geen berichten gevonden