Integratie: volwaardig én actief burgerschap

22-05-2008 14:19 22-05-2008 14:19

Het kabinet moet investeren in het onderhouden van datgene wat wij willen dat ons kenmerkt als natie. Dat zei Kamerlid Cynthia Ortega gisteren in het debat over integratie. Volwaardig én actief burgerschap zijn voor de ChristenUnie leidende termen in de discussie over dit onderwerp.

De ChristenUnie staat voor een gemeenschap die zich openstelt voor migranten en vreemdelingen, die op hun beurt zullen moeten participeren en de wil tonen tot integratie in de Nederlandse samenleving. Daarbij zijn de rechtsstaat en de democratie als principes voor de inrichting van de Nederlandse samenleving leidend. Investeren in het onderhouden van datgene wat wij willen dat ons kenmerkt als natie is nodig en zal financieel gesteund moeten worden door het kabinet. Dat zei Kamerlid Cynthia Ortega gisteren in het debat over integratie.

Ortega legt de nadruk op integratie in de breedste zin: zelfredzaamheid en meedoen op drie gebieden, namelijk: maatschappelijk, sociaal-cultureel en sociaal-economisch. Het gaat om het grijpen van kansen en het recht om persoonlijke levensdoelen die de immigrant voor zichzelf heeft gesteld, in het nieuwe thuisland te realiseren. Omdat taal daarbij vaak het vehikel is om te komen tot volwaardig burgerschap, achterstanden in het onderwijs zijn ondanks dertig jaar beleid nog steeds groot, is de ChristenUnie blij met het streven van het kabinet naar 100% bereik van Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). Maar de ChristenUnie is ook kritisch. Hoe gaat het kabinet ervoor zorgen dat er ook daadwerkelijk wordt deelgenomen aan deze educatie?

Voor de ChristenUnie heeft integratie naast volwaardig burgerschap ook alles te maken met actief burgerschap. Het gaat dan niet alleen om democratische bewustwording en maatschappelijke activering. Het gaat ook over hoe mensen omgaan met elkaar, om gemeenschapszin. Niet alleen van belang is hoe actief je bent, maar ook hoe men zich opstelt tegenover medeburgers, een open en behulpzame houding naar elkaar. "Integratie heeft dus ook alles te maken met een stevig fundament van gedeelde normen en waarden," aldus Cynthia Ortega.

 

 

Labels
Cynthia Ortega
Integratie
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Integratie: volwaardig én actief burgerschap'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > mei

Geen berichten gevonden