Nieuw college Zeewolde

23-05-2008 09:17 23-05-2008 09:17

Zeewolde krijgt een college van CDA, ChristenUnie en PvdA/GroenLinks, met wethouders van buiten de raad en deels van elders. De ChristenUnie draagt Jos Debreczeny voor, die twaalf jaar wethouder was van Dantumadeel in Friesland. Thijs van Daalen zal dus niet terugkeren als wethouder namens de ChristenUnie.

Het CDA draagt Jos Huizinga voor, nu fractievoorzitter van het CDA in Schoonhoven (Zuid-Holland).  Kandidaat van PvdA/GroenLinks is Hendrik de Vries uit Zeewolde, economisch directeur in het St.Jansdalziekenhuis in Harderwijk.

In de raadsvergadering van donderdag zal het nieuwe collegeprogramma worden besproken en in stemming worden gebracht.

Dat bleek gisteravond nadat informateur J. de Groot (oud-burgemeester van Harderwijk) zijn werk had afgerond. Hij ondervond dat niets onbespreekbaar was tussen de fracties van de gemeenteraad. Toch lukte het niet om een college samen te stellen met Leefbaar Zeewolde en de VVD en nog een derde, vierde of vijfde partij, vanwege onderlinge persoonlijke wrijving. Om die reden is er geen 'breed gedragen college' uit de bus gekomen.

De drie nieuwe collegepartijen hebben overeenstemming bereikt over het programma tot de volgende verkiezingen, over twee jaar. Het is grotendeels een voortzetting van het programma van het vorige college (Leefbaar Zeewolde, VVD, ChristenUnie), dat op 20 december 2007 demissionair werd, toen wethouder Thijs van Daalen aftrad en zijn ChristenUnie zich als fractie buiten de coalitie plaatste.

"Naar mijn inschatting heeft Zeewolde behoefte aan een gemeentebestuur dat zorg draagt voor bestuurlijke stabiliteit en rust voor de langere termijn in het belang van haar inwoners. Ik heb er erg veel zin in. Zeewolde mag dan niet kunnen bogen op een lange historie, op politiek bestuurlijk gebied heeft zij in korte tijd toch een enerverende geschiedenis opgebouwd. Ik zie er naar uit mee te werken aan deze jonge, boeiende en in meerdere opzichten groeiende gemeente, onder het motto: ‘Leren van het verleden, gericht op de toekomst'.", aldus Debreczeny.

Jos Debreczeny (52) was van 1994 tot 2006 wethouder in de gemeente Dantumadeel. Binnen de vier colleges waar hij deel van uit maakte, beschikte hij over de portefeuilles Sociale Zaken, minimabeleid, zorg, P&O, asielzoekers, onderwijs en openbare werken. Bovendien leidde hij een aantal grote infrastructurele projecten.

"Wij zijn blij met de komst van Jos", vertelt fractievoorzitter Gerben Dijksterhuis namens fractie en bestuur van de ChristenUnie Zeewolde, "Door zijn jarenlange ervaring en frisse kijk brengt hij een meerwaarde mee voor het bestuur van Zeewolde. Hij is praktisch ingesteld en doelgericht. Zo is hij in staat om, rekening houdend met de belangen van onze inwoners, draagvlak te creëren voor de plannen van het gemeentebestuur.

Bron: www.stentor.nl / www.nijsnet.nl

 

Labels
In het land

« Terug

Reacties op 'Nieuw college Zeewolde'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > mei

Geen berichten gevonden