‘Zorg voor jeugd begint in eigen kring'

Joel Voordewind_Ruben Timman_top206-06-2008 17:00 06-06-2008 17:00

Ondersteuning van ‘probleemgezinnen' moet beginnen in eigen kring, vindt de ChristenUnie. Voordat er dure, professionele jeugdzorg wordt ingeschakeld kan in een bijeenkomst met familie, vrienden en buren onderzocht worden hoe door het eigen netwerk hulp kan bieden. ,,Hiermee kan sneller en goedkoper hulp geboden worden, en dit ontlast de bureaus jeugdzorg en hun wachtlijsten'' zegt Joël Voordewind, Tweede Kamerlid (ChristenUnie).

Voordewind komt dit deze conclusie na bestudering van onderzoeksrapporten van de Vrije Universiteit en de provincie Overijssel, en na een werkbezoek aan de Eigen Kracht Centrale in Zwolle. Voordewind pleit voor een pilot project bij de provincie Overijssel om verdere praktijkervaring op te doen met de organisatie van Eigen Kracht Conferenties (EKC's). Vervolgens zou deze werkwijze landelijk kunnen worden ingevoerd. Overijssel heeft het meeste ervaring met het toepassen van deze methode. De provincie financiert jaarlijks uit eigen middelen al ruim vierhonderd van deze bemiddelingsmethoden.

Professionele hulpverleners
Uit onderzoek blijkt dat gezinnen door een EKC-coördinator zes maanden sneller geholpen worden dan door de professionele en dure jeugdzorg. En volgens Voordewind zijn in veel gevallen de resultaten nog beter, omdat vaak voorkomen kan worden dat kinderen uit huis weglopen of uit zicht van gezin en familie verdwijnen. Een Eigen Kracht Conferentie betekent niet dat professionele hulpverleners niet betrokken worden, maar dat zij alleen nog maar nodig zijn ter ondersteuning, omdat de regie wordt gevoerd door familie en vrienden. Er wordt niets opgelegd door de hulpverleners. Men houdt zelf de verantwoordelijkheid, tenzij er sprake is van misbruik of mishandeling. Maar zelfs in die situaties kan inschakeling van een eigen netwerk nog een functie hebben. Dit vergt wel een omslag in denken zowel voor de individueel hulpverlener als voor bureaus jeugdzorg. Maar uiteindelijk kan dit leiden tot een verlaging van de druk op de jeugdzorg. Ook bij de nieuwe gemeentelijke centra voor jeugd en gezin zal, voordat er lichte ondersteuning wordt gegeven, een EKC gehouden moeten worden.

 

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op '‘Zorg voor jeugd begint in eigen kring''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > juni

Geen berichten gevonden