Olympische spelen: geef serieus signaal vanuit EU

China_verwoeste_huizen_olympische_spelen13-06-2008 09:52 13-06-2008 09:52

"Er moet eindelijk eens een duidelijk signaal afgegeven worden dat het de EU menens is. Dat het provocatie is om op het plein van de hemelse vrede, daar waar 3000 studenten de dood vonden, een feestje te gaan vieren ter ere van de toetreding van China als volwaardig lid van de internationale gemeenschap, want met deze intentie markeert China deze opening," zegt Joël Voordewind.

Er zal in de raadsformatie Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB) door de ministers Buitenlandse Zaken, Defensie en/of Ontwikkelingssamenwerking van de EU gesproken worden over de aanwezigheid van de EU-lidstaten bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Wat zal daarbij de inzet zijn van de Nederlandse regering? Zal de inzet erop gericht zijn de andere lidstaten ervan te overtuigen weg te blijven van de openingsceremonie? Joël Voordewind zei tijdens het debat over China dat afgelopen week plaatsvond: "Er moet eens een duidelijk signaal afgegeven worden dat het de EU menens is. Dat het een provocatie is om op het plein van de hemelse vrede, daar waar 3000 studenten de dood vonden om daar een feestje te gaan vieren ter ere van de toetreding van China als volwaardig lid van de internationale gemeenschap, want met deze intentie markeert China deze opening."

Wat de ChristenUnie-fractie betreft zijn er drie voorwaarden waaraan China zou moeten voldoen voordat er meegedaan kan worden aan de openingsceremonie:
1. Vrijlating van resterende demonstranten van Tiananmenplein. Zij zitten al 19 jaar vast zonder eerlijke vorm van proces en voor een geweldloze demonstratie. Feest vindt op dit plein plaats.
2. Vrijlating van mensenrechtenactivist Hu Jia die Europees Parlement heeft toegesproken en met hem nog meer mensen. Hoe kan de EU het feestje meevieren terwijl deze man zijn leven heeft gewaagd om het Europees Parlement op zijn verzoek openhartig in te lichten over de mensenrechtensituatie in zijn land? De minister betreurt de arrestatie, maar dat is niet genoeg, wat heeft hij hieraan? Samen met hem zouden andere mensenrechtenactivisten en journalisten moeten worden vrijgelaten.
3. Onafhankelijk onderzoek naar neerslaan van demonstratie van Tibettanen in maart jl.

Voordewind: "Het wegblijven bij een openingsceremonie is geen unicum. Nederland heeft eerder voor dit middel gekozen om een duidelijk politiek signaal af te geven en wel in 1980, na de inval van Rusland in Afghanistan. De Nederlandse delegatie nam toen niet deel aan de openingsceremonie. Ook ten aanzien van het apartheidsregime steunde Nederland de opstelling om Zuid Afrika uit te sluiten van de Olympische Spelen (van 1960 tot 1992)."

Andere landen die hebben aangegeven weg te blijven bij de openingsceremonie zijn:
- Engeland, Duitsland, Polen, Belgie, Tsjechië, Estland, de SG van de VN, Frankrijk twijfelt nog
- Een deel van het Europees Parlement steunt een boycot van de opening
- Prins Charles blijft weg bij de opening
- Verscheidene winnaars van de nobelprijs hebben opgeroepen om weg te blijven waaronder Bisschop Tutu
- Op de VVD en SP jongeren na, steunen alle jongerenorganisaties een boycot van de openingsceremonie

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Bijdrage Algemeen Overleg China 11 juni 200894,6 kBapplication/pdfdownload
Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Olympische spelen: geef serieus signaal vanuit EU'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > juni

Geen berichten gevonden