Verhagen: 'Kinderarbeid kost bedrijven subsidie'

kinderarbeid-eerlijkehandel24-06-2008 12:16 24-06-2008 12:16

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken staat achter het ChristenUnie-voorstel om bedrijven steun en krediet te ontnemen wanneer ze niet kunnen garanderen dat hun producten kinderarbeidvrij zijn. Verhagen zei maandag bij een Ronde Tafel bijeenkomst tegen kinderarbeid dat hij wil dat bedrijven die subsidie krijgen van de overheid verklaren dat hun partners zonder kinderarbeid werken. Een voorstel van Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) kreeg in april steun van een kamermeerderheid.

Op de bijeenkomst in de Grote Kerk in Den Haag waren experts, geïnteresseerden uit het maatschappelijk middenveld, het bedrijfsleven, de academische wereld, de politiek en ambtenaren aanwezig om te praten over de kinderarbeidproblemen en mogelijke oplossingen. Wereldwijd zijn zeker 218 miljoen kinderen onderworpen aan gedwongen arbeid.

Minister Verhagen wees op de eigen verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven. Hij sprak zijn waardering uit de C&A die een gedragscode hanteert waarin een absoluut verbod is opgenomen, inclusief een controlemechanisme. Verhagen wil een voorbeeldfunctie geven.

Coherent beleid
"De strijd tegen kinderarbeid vraagt om een geïntegreerde aanpak: een coherent beleid, waarbij verschillende instrumenten elkaar aanvullen en in samenhang worden ingezet," aldus Verhagen in zijn openingsspeech in de Grote Kerk in Den Haag. Zo blijft de overheid in gesprek met landen waar kinderarbeid voorkomt en moet er een alternatief aan de kinderen en hun families worden geboden zodat het niet meer nodig is dat kinderen moeten werken. Onderwijs is volgens de minister de sleutel tot een betere toekomst.

De bijeenkomst moest bijdragen aan een beter begrip van de problematiek en inzicht in mogelijke oplossingen, onder meer het recente Nederlandse voorstel voor een EU-handelsverbod op producten gemaakt met de ergste vormen van kinderarbeid.

Campagne
De ChristenUnie voert al enkele maanden politieke campagne tegen kinderarbeid. Op 29 september jl. vond in Amsterdam een politiek en cultureel debat plaats onder het thema ‘Stop kinderonderdrukking'. Bij die gelegenheid werd het Waterloopleinakkoord ondertekend door CNV, FNV Mondiaal, Landelijke India Werkgroep, HIVOS, AOb, Fairfood, Stop the Traffik en Tear. Behalve de ChristenUnie sloten ook politici van PvdA, SP en CDA zich aan bij dit initiatief om alles op alles te zetten om het onrecht van kinderarbeid uit te bannen. Kijk hiervoor op: www.christenunie.nl/amazinggrace.

 

Labels
Joël Voordewind
Kinderarbeid
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Verhagen: 'Kinderarbeid kost bedrijven subsidie''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > juni

Geen berichten gevonden