Zomerreces: ChristenUnie op vakantie

Aletschgletscher_61023-07-2008 10:42 23-07-2008 10:42

Zelfs de hardwerkende politici van de ChristenUnie zoeken tijdens het zomerreces het hogerop in de bergen en duiken in hun stapel ongelezen boeken. De komkommertijd biedt gelegenheid voor terugblikken en vakantieplannen. Jeugd en Gezin-minister André Rouvoet is in elk geval toe aan vakantie: "Drie weken rust, ontspanning en vooral: tijd voor het gezin. Want daar heeft het afgelopen jaar nogal aan ontbroken."

"Het was een zeer intensief jaar, waar ik overigens wel met veel genoegen op terugkijk", zegt Rouvoet. "De ChristenUnie heeft bewezen regeringsverantwoordelijkheid te kunnen dragen. We hebben mooie resultaten geboekt en - de belangrijkste opgave die ik mezelf en de partij in februari 2007 heb gesteld - we zijn onszelf gebleven. Gemakkelijk was het allemaal niet, er is de komende drie jaar ook nog heel veel te doen, maar er is veel reden om dankbaar en tevreden te zijn."

Escorte voedseltransport Somalië (foto Defensie)Minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, kijkt eveneens tevreden terug op het politieke seizoen 2008-2009. "Het is zeer intensief geweest. Zo is het belangrijke besluit genomen nog twee jaar door te gaan in Uruzgan. Ook Afrika is binnen mijn beleidshorizon gekomen: Mariniers naar Tsjaad en een fregat dat voedselkonvooien voor hongerend Somalië heeft beveiligd. Ook ChristenUnie!"

Tweede Kamerlid Esmé Wiegman zat afgelopen jaar voor het eerst de Kamer. "Een bijzondere ervaring", laat ze weten. "Het was hard werken. Het woord inwerken kennen we niet. Het is gewoon aan de slag met je portefeuilles (onder meer Volksgezondheid en Milieu). De meest bijzondere momenten waren de debatten over medisch-ethische onderwerpen, de werkbezoeken en de klimaatconferentie in Bali."

EnerverendCynthia Ortega spreekt met Wajong-ontvangers
"Leerzaam en enerverend", noemt Sociale Zaken-woordvoerder Cynthia Ortega haar eerste jaar in de Kamer. "Ik ben blij met de werkbezoeken die ik heb mogen afleggen en de vele gesprekken die ik met mensen uit het veld heb mogen voeren. Ik heb gemerkt dat mij dit meer input oplevert voor debatten, dan alleen maar het bestuderen van documenten. In het nieuwe seizoen zal ik daarom nog meer investeren in werkbezoeken en het spreken van (ervarings)deskundigen en burgers."

Een andere Tweede Kamerdebutant is Ed Anker, onder meer woordvoerder voor Justitie. "Hoe krankzinnig druk het soms ook is, dit is gewoon echt mooi werk. We hebben mooie resultaten geboekt: de laatste maand nog de verkleining van de gemeenteraden ongedaan gemaakt. Er is extra geld voor uitstapprogramma's voor prostituees en Iraanse asielzoekers krijgen betere bescherming."

Uitwaaien
En dan nu eindelijk vakantie. "Reces is geen vakantie", stelt Tweede Kamerlid Ernst Cramer. Hij en de andere Kamerleden hebben nog wat werkbezoeken op de agenda staan voor de zomerperiode. Ook moeten ze zich door hun overvolle emailinbox heen worstelen en natuurlijk nieuwe plannen smeden voor de nieuwe begrotingsperiode. Cramer: "Dat neemt niet weg dat ik er wel op uitga. Samen met Hennie en Menno, onze jongste zoon, gaan we veertien dagen naar Fiesch in Zwitserland. Uitwaaien boven de Aletschgletsjer (foto boven bericht) is en blijft een geweldige belevenis."

De bergen trekken ook Kamerlid Wiegman. Ze gaat met haar man en kinderen bergsportkampen in Noord-Italië. "Het wordt weer veel wandelen, huttentrektochten, toppen beklimmen en passen en gletsjers oversteken. Een maaltijd in een berghut is geen haute causine, maar wel ongelofelijk lekker na een dag buiten."

Boeken
En alsof het beklimmen van bergtoppen niet al zwaar genoeg is, sjouwt het Kamerlid een voorraad boeken mee de berg op. "Voor onderweg en de avonden op de camping: Buitenstaanders van Renate Dorrestein, een verhaal van liefde en duisternis van Amos Oz en Kind van het water van Marianne Witvliet om het christelijk-literaire ouvre bij te houden."

Politici krijgen van lezen kennelijk geen genoeg. Naar het door Rouvoet gehuurde huisje in Frankrijk gaat een ‘in ieder geval een doos boeken mee'. "Van alles wat: een roman, een thriller, een politieke biografie, wat filosofie. Hoog op de agenda staan de boeken van Barack Obama en over Hillary Clinton. Maar er gaat ook ‘vakliteratuur' mee."

Terwijl het ‘lijntje' naar het departement open blijft, is ook minister Van Middelkoop van plan een ‘ruim voldoende hoeveelheid boeken' mee te nemen op vakantie. "Mijn vrouw en ik gaan rust en ontspanning zoeken in Kroatië en Montenegro. Dat is lezen, een goed glas wijn en wat staren over de zee."

Tiësto
Beëdiging Ed Anker in Tweede Kamer (foto Tweede Kamer)Ed Anker debuteerde dit jaar niet alleen in Den Haag, maar ook in vakantieland Frankrijk. "De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik daar nog nooit geweest ben." Naast boeken als Nachttrein naar Lissabon en een boek van Floyd McClung, werkt hij zich ook ‘gestaag door De Dikke van Dam". Uit de speakers van zijn autoradio zal In search of Sunrise 7 van DJ Tiësto klinken. "Maar ook Aretha Franklin en Paolo Conte."

Andijviestamppot
"In de zomer heb ik ook tijd om weer eens te koken", zegt Anker die zijn kookboeken weer heeft uitgepakt na zijn verhuizing naar Den Haag. Hij heeft zijn kookkunsten meteen op de eerste zaterdag van zijn reces in praktijk gebracht. "Toen werkte ik mee aan een benefietdiner van Youth for Christ. Met het diner wilde YfC fondsen werven voor een project met meiden in een Justitiële Jeugdinrichting. Ze willen de meiden een sociale omgeving bieden waarin ze weer kunnen werken aan relaties, vriendschappen en leuke dingen doen. Halverwege augustus ga koken voor bijdehante voetballertjes op een voetbalkamp van SportsWitnesses. Dat doe ik al sinds mijn studententijd. Grootste compliment waar ik op hoop: jouw andijviestamppot is wel lekker."

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat, Tweede Kamerfractievoorzitter Arie Slob en Tweede Kamerlid Joël Voordewind waren bij het samenstellen van dit bericht al in het buitenland. De ‘personal assistant' van Tineke Huizinga gaf wel te kennen dat ze ‘gewoontegetrouw' in Italië te vinden is. "Een heerlijk land waar ze politiek Den Haag heel makkelijk en snel is vergeten."

(foto gletsjer: Tobias Alt)

Labels
André Rouvoet
Eimert van Middelkoop
Partij
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Zomerreces: ChristenUnie op vakantie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > juli

Geen berichten gevonden