ChristenUnie veroordeelt inval Rusland in Georgië

12-08-2008 20:54 12-08-2008 20:54

De ChristenUnie is opgelucht dat Rusland de militaire operatie in Georgië vooralsnog lijkt te hebben beëindigd. Het geweld wat Rusland gebruikte, was buiten het volkenrecht om en buitenproportioneel, iets wat de Russen het Westen verweten tijdens de Kosovo-crisis. Dat zegt Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie.

Rusland had het geweld door Georgische leger in Zuid-Ossetië eerst moeten aankaarten in de Veiligheidsraad. Door ook militaire acties en bombardementen uit te voeren buiten Zuid-Ossetië en gericht op burgerdoelen zoals de haven van de stad Poti, gaat Rusland regelrecht in tegen het oorlogsrecht. De ChristenUnie vindt dat Rusland respect moet tonen voor de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Georgië.

Ook veroordeelt de ChristenUnie de militaire actie van Georgië in Zuid-Ossetië, een gebied met een Russische meerderheid. Voordewind: ,,Het is maar goed dat Georgië nog geen lid is van de Navo, anders had de Navo en dus ook Nederland na de inval van Rusland een bondgenootschappelijke verplichting gehad om Georgië militair bij te staan.''

Het is nu zaak om de strijdende partijen om tafel te krijgen en een akkoord te bereiken over beide opstandige regio's Zuid-Ossetië en Abchazië in Georgië. De ChristenUnie steunt het vredesplan van de EU en hoopt dat Georgië en Rusland dit plan snel zullen ondertekenen.

De ChristenUnie betreurt het overlijden van de RTL-cameraman Stan Storimans in Georgië en spreekt zijn medeleven uit met zijn familie, in het bijzonder zijn vrouw en twee kinderen.

 

 

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie veroordeelt inval Rusland in Georgië'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > augustus

Geen berichten gevonden