Wijkadoptie in Capelle aan den IJssel geen symboolpolitiek

Cynthia_adoptiecontract_Capelle19-08-2008 10:00 19-08-2008 10:00

Kamerlid Cynthia Ortega heeft onlangs de wijk Schollevaar-Oost in Capelle aan den IJssel onder haar hoede genomen door het tekenen van een adoptieovereenkomst. "Als woordvoerder Wonen, Wijken en Integratie is het programma Prachtwijken voor mij een speerpunt. Ik wil waarborgen dat Prachtwijken dat ook blijven. De adoptie van de wijk moet in de praktijk echt iets uitwerken, anders heeft het geen zin en is er sprake van symboolpolitiek en daar doe ik niet aan."

De Capelse ChristenUnie vroeg Cynthia Ortega om de wijk Schollevaar-Oost te adopteren, naar aanleiding van een wijkbezoek van de Capelse fractie in maart van dit jaar. De bewoners van de wijk vertelden het gezelschap dat de leefbaarheid van de wijk de laatste jaren sterk is verminderd. Overlast, sociale ongelijkheid, vernielingen, dealers in de wijk. Al met al niet prettig om te wonen. Een bewoner zei zelfs dat het heel moeilijk wordt om kinderen hier groot te brengen.

Door verschillende organisaties zijn al veel inspanningen verricht om de problemen aan te pakken: de gemeente, com.wonen, politie, de kerken, jongerenwerk, de huurders Vereniging Eendracht en bewoners platvorm. Samen proberen ze om de leefbaarheid van de wijk weer op peil te brengen. Het gaat de goede kant op want verbeteringen zijn zichtbaar en merkbaar. Ortega adopteert de wijk met als doel de situatie nog verder te verbeteren. De bewoners op hun rechten te attenderen en intense contacten met de bewoners te onderhouden.

Speerpunt
Ortega: "Als woordvoerder van de fractie ChristenUnie voor de portefeuille Wonen, Wijken en Integratie is het programma Prachtwijken voor mij een speerpunt. Ik zet vooral in op waarborgen dat Prachtwijken dat ook blijven. Daarnaast wil ik dat bewoners veel meer gehoord worden en een grotere rol gaan spelen bij de ontwikkeling van hun wijk. Het gaat vooral om wijken waar ik op een of andere manier een band mee heb. Ik heb hier in de jaren tachtig gewoond. Intussen is het een probleemwijk geworden. Met drugsoverlast, vernielingen, leegstand, slecht onderhoud en weinig sociale cohesie. Aandacht voor preventie ontbreekt.

Symboolpolitiek
Mijn doel is om met bewoners activiteiten te ontwikkelen om sterkere bewonersvertegenwoordiging te krijgen. Ook wil ik functioneren als vraagbaak voor de uitvoering van overheidsbeleid, zowel pro-actief als reactief. De adoptie van de wijk moet in de praktijk echt iets uitwerken, anders heeft het geen zin en is er sprake van symboolpolitiek en daar doe ik niet aan. Graag wil ik ook horen wat de bewoners van hun wijk vinden. In het najaar volgt een bezoek aan Schollevaar-Oost."

 

Labels
Cynthia Ortega
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Wijkadoptie in Capelle aan den IJssel geen symboolpolitiek'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > augustus

Geen berichten gevonden