ChristenUnie: fiets kan gewoon weer in de schuur

fiets_kopdonderdag 21 augustus 2008 11:47

Minister Vogelaar heeft besloten de (fietsen)berging en buitenruimte (zoals balkon) weer verplicht te stellen bij nieuwe woningen. De ChristenUnie heeft hier herhaaldelijk op aangedrongen nadat bleek dat door een wijziging in het Bouwbesluit, woningen werden gebouwd zonder berging en buitenruimte.

Een fietsenberging en een buitenruimte worden weer verplicht voor nieuwe huizen. Kamerlid Cynthia Ortega heeft meerdere malen Kamervragen gesteld aan minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie over het ontbreken van berging en buitenruimte in nieuwe huizen. Door de gespannen woningmarkt is het voor ontwikelaars aantrekkelijker om te bezuinigen op buitenruimtes. "Hier gaat iets grondig mis. Voor de toekomstbestendigheid van de gebouwen is het niet goed als zulke bezuinigingen worden doorgevoerd. Daar komt de term duurzaamheid weer om de hoek kijken. Daarnaast ontmoedigt het ontbreken van bijvoorbeeld een fietsschuur het gebruik van de fiets. Ook geven bewoners zelf aan dat ze bij voorkeur beschikken over een terras, berging of balkon. In die behoefte is onvoldoende voorzien."

Minister Vogelaar heeft samen met de vier grote gemeenten laten onderzoeken of de markt haar verantwoordelijkheid oppakt. Conclusie van het onderzoek is dat veel nieuwbouwwoningen zonder buitenruimte en of buitenberging zijn gebouwd en dat de marktwerking geen garantie biedt voor de realisatie van deze voorzieningen. Daarom besloot minister Vogelaar de voorschriften voor deze voorzieningen opnieuw op te nemen in de bouwregelgeving.

In 2003 is in het kader van deregulering de verplichting van de aanwezigheid van buitenruimten en (buiten)berging bij nieuwbouwwoningen uit het Bouwbesluit geschrapt. In 2007 gaven de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en de consumentenorganisaties De Fietsersbond, VACpunt Wonen en Vereniging Eigen Huis aan dat deze voorzieningen achterblijven.

Zie ook:

http://www.christenunie.nl/nl/k/news/view/177748

http://www.christenunie.nl/nl/k/news/view/163002

 

 

Labels
Cynthia Ortega
Tweede Kamer
Verkeer & Vervoer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: fiets kan gewoon weer in de schuur'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > augustus

Geen berichten gevonden