Handtekeningen voor 'gewetensgevangenen' Eritrea

20080919_joel_eritrea19-09-2008 10:50 19-09-2008 10:50

Gisteren overhandigden Kamerlid Joël Voordewind en Amnesty International tienduizend handtekeningen voor de vrijlating van drieduizend gewetensgevangenen in Eritrea aan de ambassade in Den Haag. Zij zitten vast vanwege het op vreedzame wijze uiten van hun politieke of religieuze overtuiging.

De handtekeningen moeten eraan bijdragen dat Eritrea overgaat tot onmiddellijke vrijlating van drieduizend gewetensgevangenen die vastzitten omdat ze hun politieke of religieuze overtuiging op vreedzame wijze hebben geuit. Het gaat om tweeduizend christenen en duizend andere dissidenten. Zij zitten vast vanwege het op vreedzame wijze uiten van hun politieke of religieuze overtuiging. De overhandiging van de handtekeningen vindt plaats op de dag dat zeven jaar geleden één voormalige politicus in Eritrea werd opgepakt wegens kritiek op de regering.

Schreeuw
Wie in Eritrea een andere mening heeft dan de regering, loopt kans te worden opgesloten. Daar komt meestal geen of een oneerlijk proces aan te pas en de gevangenen zitten vaak vast in extreem slechte omstandigheden. Afgelopen zomer heeft Amnesty ook al ruim 15.000 handtekeningen verzameld voor de vrijlating van de gewetensgevangenen in Eritrea. Joël Voordewind: "Het raakt mij persoonlijk diep dat zoveel mensen vastzitten en lijden onder een regime dat als doel heeft de vrijheid van mensen aan te tasten. Dit schreeuwt om grote internationale verontwaardiging."

Hoewel het bezoek was aangekondigd, bleken de ambassadeur en de politiek adviseurs niet aanwezig. Een secretaresse nam de eerste duizend handtekeningen in ontvangst en meldde dat de ambassadeur vanaf maandag beschikbaar is voor een gesprek. Amnesty plant een nieuw ambassadebezoek. Joël Voordewind heeft aangegeven dat hij indien mogelijk hierbij opnieuw aanwezig zal zijn. Ook wil hij zich in de toekomst in blijven zetten voor deze zaak. Joël is blij met de aandacht die Amnesty hieraan besteed: "Hier worden universele rechten op grove wijze geschonden. Ik roep iedereen op deze actie te steunen en hun handtekening te plaatsen op de website van Amnesty International."

Teken hier de petitie:  www.amnesty.nl/in_actie_petitie/37326

 

 

 

 

 

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Handtekeningen voor 'gewetensgevangenen' Eritrea'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > september

Geen berichten gevonden