ChristenUnie tevreden met de toezeggingen aanpak zelfdodingen

regendruppels_61002-10-2008 09:38 02-10-2008 09:38

De ChristenUnie is tevreden met de inzet die de ministers Klink (Volksgezondheid) en Rouvoet (Jeugd en Gezin) beloven om het aantal zelfdodingen in Nederland terug te dringen. Een belangrijke toezegging van het kabinet is dat onderzocht wordt of de beloofde preventiemaatregelen in een ‘streefcijfer' vertaald kunnen worden. Kamerlid Joël Voordewind: ,,De ministers laten zien dat ze het mogelijke willen doen om zelfdodingen en pogingen daartoe te voorkomen."

Op aanvraag van Voordewind debatteerde de Kamer vandaag over zelfdoding. Minister Klink beloofde de Kamer jaarlijks een rapportage van de inspanningen en resultaten van het beleid rondom suïcidepreventie.

Voordewind drong er sterk op aan dat het kabinet met het formuleren van ‘streefcijfer' laat zien wat z'n ambitie is om het jaarlijks aantal zelfdodingen omlaag te brengen. Minister Klink zegde toe dat hij hiernaar een onderzoek zal doen. Voordewind kondigde aan zo nodig met een motie druk op de zaak te zetten.

Nazorg suïcidepogers
De minister zegde verder toe dat de nazorg aan mensen die een poging tot suïcide hebben gedaan, zal worden verbeterd. Hier spelen ziekenhuizen een grote rol in, bijvoorbeeld wanneer mensen op de eerste-hulpafdeling terecht komen na een poging tot zelfdoding. Het is belangrijk dat gekwalificeerde hulpverleners de nazorg op zich nemen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zal extra toezien op de naleving van richtlijnen die de nazorg tot standaard maken.

113Online
De minister beloofde ook dat hij ervoor gaat zorgen dat de hulplijn 113Online van de grond komt. Hier werd hij Kamerbreed toe opgeroepen. Joël Voordewind: ,,Op deze manier ontstaat een laagdrempelig online en telefonisch hulpaanbod en kunnen suïcidale mensen in beeld gebracht worden bij de (geestelijke) gezondheidszorg."

Voordewind vroeg om een interdepartementale aanpak, waarbij bijvoorbeeld ook het ministerie van Verkeer en Waterstaat wordt betrokken om zelfdoding op het spoor terug te dringen.

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer
Volksgezondheid

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie tevreden met de toezeggingen aanpak zelfdodingen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > oktober

Geen berichten gevonden