Industrie moet weer aantrekkelijke werkgever worden

industrie_61009-10-2008 16:42 09-10-2008 16:42

De ChristenUnie wil dat de industrie weer een aantrekkelijke werkgever wordt. Kamerlid Cynthia Ortega wil een aanvalsplan om het negatieve imago van de sector te verbeteren. Ze voerde haar pleidooi in een Algemeen Overleg naar aanleiding van de Industriebrief van minister Van der Hoeven van Economische Zaken.


In de Industriebrief zijn de voornemens van het industriebeleid van het kabinet verwoord. Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) stelt dat de sector een aantrekkelijke werkgever is. Ortega stelde daar de feiten tegenover: het aantal werknemers dat een loopbaan in de industrie afbreekt, is schrikbarend. Ook blijkt dat veel scholieren en studenten hun neus ophalen voor de sector.

Aanvalsplan

Het aanvalsplan waar Ortega voor pleit moet vooral draaien om meer voorlichting voor studenten en scholieren. Bijvoorbeeld door het inzetten van gastdocenten uit de industrie die scholieren enthousiast kunnen maken voor de techniek. Ook betere informatie voor scholieren en studenten over arbeidstoekomst, gecombineerd met studiekeuze, aanleg en motivatie, kan er toe leiden dat de industriesector weer aantrekt. Het vacatureaanbod binnen de industrie is groot. ,,Ook hooggekwalificeerd personeel moet aandacht krijgen," benadrukt Cynthia Ortega. ,,En er moeten ook concrete maatregelen komen om deze vacatures in te vullen"

Kennismigrantenregeling

De ChristenUnie heeft tijdens het Algemeen Overleg ook aandacht gevraagd voor de zogenoemde kennismigrantenregeling. Nog steeds ondervinden bedrijven problemen bij het tijdelijk aantrekken van kennismigranten (hoogopgeleide werknemers uit het buitenland) en stagiaires van buiten Europa. De ChristenUnie miste concrete oplossingen hiervoor in de Industriebrief. Ortega: ,,Kennisuitwisseling is een manier om het innovatieve leervermogen van een bedrijf te vergroten. Het is daarom toe te juichen dat het Kabinet aan een bepaalde categorie bedrijven en kennisinstellingen een extra dienstverleningspakket gaat aanbieden.''

 

Labels
Cynthia Ortega
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Industrie moet weer aantrekkelijke werkgever worden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > oktober

Geen berichten gevonden