‘Landelijk onderscheid avond- en nachthoreca koppelen aan leeftijd bezoekers'

disco_61009-10-2008 17:02 09-10-2008 17:02

De ChristenUnie wil een landelijk geldend onderscheid tussen avond- en nachthoreca. De avondhoreca is voor jongeren tot 18 jaar en sluit uiterlijk om 01.00 uur. Daarnaast moet de toezicht op de alcoholverkoop worden verscherpt. Kamerlid Joël Voordewind: ‘Vele onderzoeken tonen de urgentie van een sluitende aanpak in de strijd tegen alcoholmisbruik. Nu moeten we ook durven doorpakken'.

Vandaag spreekt de Tweede Kamer over het initiatief Vroeg op Stap. Beide moeders en de ondertekenaars van het initiatief hebben duidelijk laten zien dat het probleem van alcoholmisbruik onder jongeren niet alleen onder wetenschappers en medici leeft, maar vooral ook onder de bevolking. De 120.000 handtekeningen die ze hebben verzameld om de sluitingstijden te vervroegen voor jongeren onderstrepen dat. De ChristenUnie ziet dit als een belangrijke stap in de aanpak van het veelomvattende alcoholprobleem.

Vervroeging
Het onderscheid maken tussen avondhoreca, open tot 01.00 uur voor jongeren tot 18 jaar en nachthoreca, voor volwassenen vanaf 18 jaar, is daar weer een aanvulling op, met het algehele doel overmatige alcoholgebruik onder jongeren met name onder de 16 jaar tegen te gaan. Vervroeging van de sluitingstijd leidt naar alle waarschijnlijkheid ook tot vervroeging van de uitgaanstijden van jeugdige bezoekers. Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) heeft inmiddels toegezegd dit te zullen onderzoeken.

Maar er is meer nodig. Zo moet het indrinken in de drankketen tegen worden gegaan, door het sluiten van de commerciële drankketen.  De verkoop in de supermarkten van de mix- en engerydrankjes moeten worden verboden, zoals ook al in Duitsland het geval is. Ook moet de controle op verkoop van alcohol onder de 16 jaar in de supermarkten verscherpt worden door webcams.

Joël Voordewind: ‘De consequenties van overmatig gebruik zijn schrikbarend. Vele ouders en winkeliers zijn zich hiervan onvoldoende bewust. De overheid moet niet bang zijn om onorthodoxe maatregelen te nemen in het belang van de jongeren zelf'

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op '‘Landelijk onderscheid avond- en nachthoreca koppelen aan leeftijd bezoekers''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > oktober

Geen berichten gevonden