OV telt weer mee door plannen staatssecretaris Huizinga

arrivatrein in Franeker 122-10-2008 15:40 22-10-2008 15:40

Eén miljard voor het regionaal Openbaar Vervoer, negentig miljoen voor het regionaal spoor en dertig miljoen om het gebruik van de fiets te faciliteren. Dat zijn de plannen van staatssecretaris Huizinga die de ChristenUnie van harte toejuicht. Kamerlid Ernst Cramer reageert enthousiast op de woensdag gepresenteerde MobiliteitsAanpak: "Extra geld voor het regionale spoor is een rechtstreeks resultaat van de ChristenUnie-motie voor een Quick Scan voor het regionaal spoor (december 2007). "

Dit geld komt bovenop het bedrag voor de grote corridors in de Randstad.

Met het bedrag van 1 miljard voor het regionaal OV, kan in 11 stedelijke regio's op drukke corridors het OV sterk worden verbeterd. Voorbeelden zijn investeringen in de tramnetwerken van Amsterdam, Den Haag en Utrecht, maar ook in het OV rondom Zwolle, Groningen, Den Bosch, Arnhem en Parkstad Limburg. Cramer: ,,Regionaal vervoer leek lange tijd een ondergeschoven kindje; met deze investering wordt het beeld weggenomen alsof OV en weg met elkaar concurreren om het geld. Met het extra geld kunnen de grootste knelpunten in de regio nog deze kabinetsperiode worden opgelost."

Samenhang in vervoer
De plannen van het kabinet sluiten naadloos aan op het eerder gehouden pleidooi van de ChristenUnie om mobiliteit meer te bezien als ketenoplossing. Fiets, boot, auto, trein, bus en metro moeten in samenhang bekeken worden en de reiziger zoveel mogelijk ondersteunen bij zijn reis.

,,De investering in het fietsgebruik spreekt de ChristenUnie erg aan, het zal bijdragen om mensen makkelijker met het OV te laten reizen," zegt Cramer. In de MobiliteitsAanpak worden naast de plannen voor de korte termijn, ambities neergezet voor 2028. Eén van de plannen is het opwaarderen van diverse N-wegen. Cramer: ,,Wij zullen kritisch bekijken hoe dit rondom de vele dorpen wordt opgelost en of dit niet leidt tot ongewenste doorsnijding van het landschap."

 

Labels
Ernst Cramer
Tweede Kamer
Verkeer & Vervoer

« Terug

Reacties op 'OV telt weer mee door plannen staatssecretaris Huizinga'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > oktober

Geen berichten gevonden