‘Geef Hu Jia de eerste MensenrechtenTulp'

ANP-7300363-Hu Jia_61023-10-2008 13:30 23-10-2008 13:30

Nederland zou er goed aan doen om de eerste MensenrechtenTulp uit te reiken aan de Chinees Hu Jia. Kamerlid Joël Voordewind: "Dat zou een geweldige steun zijn voor het werk van mensenrechtenactivisten in China." De MensenrechtenTulp is een door de minister van Buitenlandse Zaken ingestelde onderscheiding voor inzet voor de burgerrechten. Donderdag heeft het Europees Parlement bekend gemaakt dat de dissident in elk geval de Sacharov-mensenrechtenprijs krijgt.

De mensenrechtenactivist Hu Jia werd in februari dit jaar gearresteerd en tot 3,5 jaar cel veroordeeld voor zogenaamde staatsondermijnde activiteiten. Hij voert een vreedzame strijd voor de vrijheid van meningsuiting en zette zich in voor democratisering van het politieke systeem, het milieu en de aidsbestrijding in China. Hu Jia's vrouw en dochtertje verdwenen één dag voor aanvang van de Olympische Spelen. Vermoedelijk zijn ook zij gearresteerd.

Brief
De ChristenUnie heeft in aanloop van de Olympische Spelen aandacht gevestigd op de mensenrechtensituatie in China. Met steun van het Nederlandse parlement heeft Joël Voordewind een brief geschreven aan de minister waarin hij aandacht vraagt voor de activisten die zijn gearresteerd in verband met de Olympische Spelen. In deze brief vraagt hij de Minister om scherp toe te zien op de leefsituatie van deze gevangenen en de Kamer hierover te rapporteren voor 1 november. Joël Voordewind: "Ik hoop dat de minister-president en de minister deze brief morgen meenemen op hun reis naar China en daadwerkelijk navraag doen bij de Chinese autoriteiten."

De MensenrechtenTulp zal op 10 december, de Dag van de Mensenrechten, voor het eerst in Den Haag worden uitgereikt. De onderscheiding bestaat uit een beeldwerk, een individuele prijs van 10.000 euro en een bedrag van 100.000 euro voor een project ter ondersteuning van het werk van de winnaar.

(Foto: EPA - Beschrijving: An undated picture showing Chinese Human Rights activist Hu Jia pictured in front of the Gate of Heavenly Peace on Tiananmen Square in Beijing, China. Hu has been sentenced 03 April 2008 by a Beijing court to three and a half years in jail on charges of subversion.)


 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20081023 Bekendmaking winnaar Hu Jia Sacharovprijs EP-voorzitter Hans-Gert Pöttering1,1 MBvideo/x-ms-asfdownload
Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op '‘Geef Hu Jia de eerste MensenrechtenTulp''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > oktober

Geen berichten gevonden