ChristenUnie ingenomen met plannen zelfmoordpreventie minister

regendruppels_61022-10-2008 16:30 22-10-2008 16:30

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil het aantal zelfmoorden met 5 procent per jaar gaan terugbrengen. Dat heeft de minister dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer. Tweede Kamerlid Joël Voordewind is ingenomen met het voornemen van de minister. Hij kaart het probleem van zelfdoding al lange tijd aan in de Tweede Kamer en bij de regering. In 2007 publiceerde de ChristenUnie de notitie 'De Noodkreet Gehoord' over suïcidepreventie.

Voordewind wilde van de minister al eerder een concreet percentage horen waarmee de zelfdoding teruggedrongen zou worden. Nu geeft de minister gehoor aan deze oproep. Klink wilde eerst onderzoek doen naar de beste manieren om resultaten te boeken voordat hij zulke toezeggingen doet. Hij houdt daarom vast aan vijf procent per jaar tot 2011 en komt dan met een definitieve doelstelling. Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) worden verplicht aan te geven hoe ze presteren.

Eind september gaf de minister al wel aan om zeker een miljoen euro uit te trekken voor preventie. Voordewind vindt dat dit bedrag minimaal verdubbeld zou kunnen worden.

Jaarrapportage
Samen met minister André Rouvoet (Jeugd en gezin) wil Klink vanaf 2009 een jaarlijkse rapportage schrijven aan de Tweede Kamer over de zelfmoordpreventie. Daarin komen naast cijfers over de hoeveelheid zelfmoorden (van het Centraal Bureau voor de Statistiek) ook gegevens over afrastering rond het spoor. De Kamer had erop gewezen dat er gaten zouden zitten in hekken bij het spoor in de buurt van psychiatrische instellingen. Spoorbeheerder Prorail is aan het bekijken in hoeverre dit het geval is en zal zonodig de afrastering repareren.

Het aantal zelfmoorden in Nederland ligt al jaren rond de 1500. Vorig jaar daalde dit tot ruim 1350, het laagste aantal sinds 197. Jaarlijks doen 94 duizend volwassenen een suïcidepoging waarvan tien procent leidt tot ziekenhuisopname. Daarnaast voelen 410.000 mensen zich zo terneergeslagen dat zij aan suïcide denken. De meerderheid hiervan zoekt of vindt geen passende hulp.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20071120 NOTITIE Suïcidepreventie208,1 kBapplication/pdfdownload
20081022 Standpunt Suicide minister Klink68,6 kBapplication/pdfdownload
Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie ingenomen met plannen zelfmoordpreventie minister'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > oktober

Geen berichten gevonden