‘Jeugdwerker moet zich laten zien aan politici'

JoelVoordewind08.jpg28-10-2008 14:20 28-10-2008 14:20

,,Presenteer je bij de politiek." Die oproep deed Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Joël Voordewind aan christelijke jeugdwerkers, maandag tijdens de conferentie Innov8. Deze driedaagse conferentie voor christelijke professionele jeugdwerkers wordt gehouden door de Evangelische Alliantie.

Joël Voordewind zette in zijn lezing 'Jeugdbeleid: verwachtingen uit Den Haag' de stand van zaken van het jeugdbeleid in Nederland nog maar eens even op een rijtje: 1 op de vier twaalfjarigen drinkt al; zelfdoding is doodsoorzaak nummer twee onder jongeren; 60.000 kinderen zijn jaarlijks betrokken bij een echtscheiding en 100.000 kinderen worden jaarlijks mishandeld. Met vier op de vijf kinderen gaat het goed in Nederland, maar met een op de vijf niet. ,,Veel aandacht en geld gaat uit naar de kinderen en jongeren met problemen", constateerde Voordewind. ,,Er is maar weinig aandacht en waardering voor het preventieve Jeugdwerk. Dus laat zien wat je doet, en zorg dat er naar je kan worden doorverwezen", zei Voordewind, die zelf jongerenwerker is geweest bij Jeugd met een Opdracht en Youth for Christ. ,,Wees ook laagdrempelig voor niet-christenen. Wees zout in de wereld door je werk actief open te stellen en aan te bieden."
Vanaf 2011 kan iedere Nederlander een Centrum voor Jeugd en Gezin binnenlopen in zijn of haar gemeente voor onder meer ondersteuning bij het opgroeien en opvoeden van kinderen. Zo'n Centrum voor Jeugd en Gezin is geen nieuw instituut, maar een knooppunt van bestaande voorzieningen onder gemeentelijke regie, aldus Voordewind. Daarin passen volgens hem ook prima christelijke en kerkelijke organisaties die een ,,onmisbare schakel vormen in lokaal jeugd- en gezinswerk". Het christelijk jeugdwerk moet dan wel meer bekend worden bij politiek en bij de Centra voor Jeugd en gezin. Voordewind noemde als goed voorbeeld The Mall, jongeren-welzijnswerk van Youth for Christ waarmee deze organisatie in 2001 begon in Rotterdam.
Hij had nog meer tips voor de jeugdwerkers om zicht te laten zíen. ,,Deel je kennis en ervaring met anderen, lokaal en regionaal zodat van elkaar geleerd wordt. Ook qua creativiteit: wat wérkt, en wat werkt níet. Nodig lokale politici uit op werkbezoek." Zorg dat jouw jeugdwerk onderdeel uitmaakt van de jeugdzorgketen, raadde het Tweede Kamerlid aan, ,,zodat je weet naar wie je door kan verwijzen, maar ook zodat bureaus jeugdzorg kunnen doorverwijzen naar jóuw programma".

Het wegvallen van sociale netwerken en een steeds meer geïndividualiseerde samenleving vraagt om een grote weerbaarheid van jongeren, stelde Voordewind. ,,Juist die netwerken moeten weer centraal komen te staan. Want eenzaamheid komt steeds vaker voor, ook onder jongeren. Hier zie ik een kerntaak voor het jeugdwerk weggelegd, in het bijzonder het christelijk jeugdwerk."
Voordewind wil dat de toekomstige Centra voor Jeugd en Gezin ook door verwijzen naar ,,in de regio aanwezige cursussen die helpen te bouwen aan gezonde relaties en een goede opvoeding". ,,De Alpha (pre) Marriage Courses zijn een goed voorbeeld, maar ook de Huwelijksschool en de gezinscursus Family Factory zijn groeiende." Ze kunnen helpen om het grote aantal scheidingen terug te brengen. ,,Maar ook het krijgen van het eerste kind kan aanleiding zijn voor het aanbieden van een gratis opvoedcursus, met aandacht voor relaties."

Labels
In de media
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op '‘Jeugdwerker moet zich laten zien aan politici''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > oktober

Geen berichten gevonden