Met kleine kinderen geen sollicitatieplicht

Cynthia Ortega_Ruben Timman_top3.jpg29-10-2008 14:00 29-10-2008 14:00

Alleenstaande ouders die van de bijstand leven, hoeven geen baan te zoeken tot hun jongste kind zes jaar wordt. Dat staat in het wetsvoorstel verbetering arbeidsmarktpositie alleenstaande ouders, dat de Tweede Kamer vandaag behandelt. De ChristenUnie is er van harte voor, ouders van kleine kinderen geen sollicitatieplicht op te leggen. Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn: ,,Een ouder kan zelf kiezen hoe zij of hij voor de kinderen een stabiele thuissituatie schept."

Ouders hebben in Nederland keuzevrijheid hun kinderen al dan niet zelf op te voeden. Met het wetsvoorstel dat vandaag aan de orde is, wordt die keuzevrijheid ook gewaarborgd voor alleenstaande moeders of vaders in de bijstand, met kinderen tot en met vijf jaar. Volgens de ChristenUnie een zeer goede zaak. Cynthia Ortega-Martijn: ,,Wij gunnen ieder kind een stabiele thuissituatie. Wanneer die volgens de ouder het beste geboden kan worden door - eventueel tijdelijk - thuis te blijven, dan moet de overheid dat besluit respecteren."

Het wetsvoorstel voorziet in een scholingsplicht voor de thuisblijvende ouder. Cynthia Ortega: ,,Dat biedt perspectief voor deze groep. Maar liefst 68 procent van de alleenstaande ouders heeft geen opleiding afgerond. Terwijl het kabinetsbeleid is om iedereen een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt te laten halen. Door scholingsplicht zonder sollicitatieplicht krijgen alleenstaande ouders de rust om hun kleine kinderen groot te brengen én maken ze straks een betere kans op de arbeidsmarkt."

De keuzemogelijkheid moet breed bekend worden bij de alleenstaande ouders, vindt de ChristenUnie. Cynthia Ortega: ,,De ontheffing van de sollicitatieplicht is pas mogelijk als de ouder hiertoe zelf een aanvraag indient. Dit vereist dat er goede voorlichting komt. De ChristenUnie hamert erop dat alle betreffende ouders bekend worden gemaakt met deze regeling."

 

Labels
Cynthia Ortega
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Met kleine kinderen geen sollicitatieplicht'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > oktober

Geen berichten gevonden