Arie in Amerika (4)

NY marathon04-11-2008 08:35 04-11-2008 08:35

Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, is ter gelegenheid van de presidentsverkiezingen op bezoek in de VS. Hier doet hij verslag van zijn ervaringen. ,,Op het moment dat zondagmorgen duizenden renners de Marathon van New York probeerden uit te lopen, zat ik met vijf andere leden van de Nederlandse delegatie in de Redeemer Presbyterian Church.''

Voorganger was de bekende predikant Tim Keller. Hij hield een mooie preek, over de verloren zoon. Geen woord over de verkiezingen. Ook niet in het gebed, opvallend genoeg.
Het stemgedrag van evangelicals, een groep van circa veertig miljoen potentiële kiezers, is tijdens deze verkiezingen wel een onderwerp. Republikeinen konden van oudsher op het merendeel van deze stemmen rekenen. In 2004 wist George Bush nog circa zeventig procent van hen binnen te halen. Die zekerheid heeft McCain niet. Veel evangelicals zijn teleurgesteld in de Republikeinen. Er is niet geleverd wat beloofd was. Dat oordeel gaat verder dan alleen de morele politieke thema's. Met name in de zogenaamde swinging states (‘zwevende staten', waarvan niet op voorhand duidelijk is of ze rood of blauw kleuren) zou dit veranderende stemgedrag wel eens doorslaggevend kunnen zijn.
Tijdens een bezoek afgelopen zaterdag aan het Republikeinse hoofdkwartier in New York werd dat door een van mijn gesprekspartners bevestigd. De persoon van Barack (=gezegende) Obama speelt hierin mede een rol. Ook kerkgangers van de Redeemer Church maakten me dat duidelijk (na de dienst mocht er wél over politiek gepraat worden...). Obama spreekt open over zijn geloof. Hij noemt Jezus Christus zijn Redder en Verlosser. Maar ook de aandacht die hij geeft aan milieuvraagstukken en sociale thema's valt goed bij met name jonge christenen.
Obama was tot voor kort lid van de Trinity United Church in Chicago. Uitspraken van zijn predikant, die onder andere de rampspoed van 9/11 een vrucht van Amerika's nationale zonden noemde (,,Chickens coming home to roast''), leidden na meer dan twintig jaar tot een breuk.
Wie wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten? ,,Amerika heeft een leider nodig die wil leven naar Gods geboden'', werd begin oktober opgemerkt tijdens een bidstond van de Netherlands Reformed Congregation. Er werd geen stemadvies doorgegeven, maar wel de indringende boodschap dat ,,u stemt voor Gods aangezicht''. Vandaag zal duidelijk worden wat dat concreet voor veel Amerikanen betekent.

Deze weblog is ook gepubliceerd in het Nederlands Dagblad

 

Labels
Arie Slob
Internationaal
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Arie in Amerika (4)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > november

Geen berichten gevonden