Motie Schuurman: Samenhang in aanpak crises

Egbert_Schuurman_200806-11-2008 12:18 06-11-2008 12:18

De Eerste Kamer vraagt de regering te komen tot de ontwikkeling van scenario's waarin de crises waar de wereldbevolking mee kampt in samenhang worden aangepakt. Dit staat in een motie die volgende week in stemming komt en die kan rekenen op een meerderheid. De motie is ingediend door fractievoorzitter Egbert Schuurman van de ChristenUnie tijdens de algemene beschouwingen over de miljoenennota 2009.

Mede ondertekenaars zijn de fractievoorzitters van CDA, PvdA, GroenLinks, SP, OSF, PvdD, SGP en Fractie-Yildirim.

De motie (EK 31.700, B) constateert dat de kredietcrisis in samenhang met andere crises leert dat wereldomspannende problemen om een gecoördineerd optreden vragen. De Eerste Kamer wil dat er een breed gedragen analyse komt over onder meer de vraagstukken van schaarste (voedsel, energie) en klimaat.

Christelijk-sociaal
De ChristenUnie-senator zei dat een nieuwe kredietcrisis nooit meer mag voorkomen. Een wereldwijd alarmeringssysteem, veel strengere regels voor financiële instellingen en een waterdicht toezicht moeten dat tegengaan. Volgens Schuurman moet er een sociaal geconditioneerde markteconomie komen. Een echt christelijk-sociaal kabinet zou volgens Schuurman ook de enorme salarissen en bonussen in de vrije sector aanpakken, bijvoorbeeld door een extra belastingtarief boven de 52 procent voor salarissen boven de zogenaamde Balkenende-norm. De fractievoorzitter van de CU hekelde de westerse cultuur als de 'geestloze, oppervlakkige, materialistische cultuur van technische overmoed, machtswellust en hebzucht'.

(Bron: www.eerstekamer.nl)

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20081103 Motie Schuurman EKEK 31700B13,8 kBapplication/pdfdownload
Labels
Eerste Kamer
Egbert Schuurman

« Terug

Reacties op 'Motie Schuurman: Samenhang in aanpak crises'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > november

Geen berichten gevonden