Peter van Dalen Europees lijsttrekker

Peter van Dalen_610_219-11-2008 09:22 19-11-2008 09:22

Peter van Dalen wordt door het bestuur van de ChristenUnie voorgesteld als lijsttrekker voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, in juni 2009. Van Dalen, hoofdinspecteur-directeur van de Inspectie Verkeer en Waterstaat, is al twintig jaar betrokken bij het Europees beleid van de ChristenUnie en haar voorgangers. Tweede op de advieslijst van het bestuur is Ruud van Eijle, directeur van Dorcas Hulp Nederland en voormalig directeur van het ChristenUnie-partijbureau.

Van Dalen (50) is de beoogde opvolger van Hans Blokland, die sinds 1994 lid is van het Europees Parlement. Blokland (65) had al eerder laten weten geen kandidaat meer te zijn voor een nieuwe termijn. Het Landelijk Bestuur van de ChristenUnie neemt met de voordracht van Van Dalen en Van Eijle het voorstel van de selectiecommissie over. Op de derde plaats van de advieslijst staat Leon Meijer, op vier Carla Dik-Faber en op vijf Stieneke van der Graaf. De kandidatenlijst wordt 31 januari door het ChristenUnie-congres vastgesteld.

Lissabon
Van Dalen ,,heeft er ontzettend veel zin in'', zegt hij in een eerste reactie. ,,De mogelijkheden om ook op Europees niveau bij te dragen aan een christelijk sociaal beleid, zijn groot. Het verdrag van Lissabon schept goede kaders voor de verhouding tussen Europa en de lidstaten. Ik zie veel steun voor onze realistische koers ten opzichte van Europa, en wil me heel erg graag inzetten om in het Europees Parlement een onderscheidend geluid te laten horen.'' Van Dalen is momenteel onder meer lid van het adviescollege van de Eurofractie ChristenUnie/SGP, en van het stichtingsbestuur Fractieondersteuning (werkgever van het fractiebureau). Van 1985 tot 1989 was hij zelf fractiemedewerker van toenmalig Europarlementariër Leen van der Waal.
De selectiecommissie omschrijft Peter van Dalen en Ruud van Eijle als kandidaten die elkaar qua politieke stijl en competentie goed zullen aanvullen wanneer ze in één fractie komen.

Samenwerking
Eerder dit jaar besloot het Landelijk Bestuur van de ChristenUnie dat de huidige samenwerking met de SGP in principe zal worden voortgezet. Dat betekent dat de kandidatenlijsten van beide partijen in elkaar geschoven zullen worden. Afgesproken is dat de ChristenUnie de lijsttrekker voor de samengestelde lijst levert. Momenteel werkt een commissie die is samengesteld uit leden van beide partijen aan een gezamenlijk verkiezingsprogramma. Dit zal, evenals de advieskandidatenlijst, door het partijcongres in januari worden besproken en vastgesteld.

(foto: Ruben Timman, www.nowords.nl)

 

Labels
Eurofractie
Partij
Peter van Dalen

« Terug

Reacties op 'Peter van Dalen Europees lijsttrekker'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > november

Geen berichten gevonden