Extra helikopters voor ISAF-missie Afghanistan

apaches_61026-11-2008 08:32 26-11-2008 08:32

De ChristenUnie wil dat de helikoptercapaciteit voor de ISAF-missie in Afghanistan wordt vergroot. Door gezamenlijk te investeren in een helikopterfonds, kunnen deze toestellen met name in Oost-Europa uitzendklaar gemaakt worden voor Afghanistan. Dat zal de partij voorstellen tijdens de begrotingsbehandeling Defensie. Tweede Kamerlid Joël Voordewind: ,,Zo lossen we een deel van het helikoptertekort voor Afghanistan, inclusief Uruzgan, op."

Nederland zou volgens de ChristenUnie deel moeten nemen aan Helikopterfonds in NAVO-verband. Door deelname wordt inzet van Tsjechische, Oekraïense en Hongaarse helikopters voor ISAF mogelijk. Voordewind: ,,Het uitzendklaar maken levert dus vlieguren voor de ISAF-missie in Afghanistan op."

Inlichtingendienst
De ChristenUnie wil de inlichtingendienst van Defensie versterken door een de aankoop van een nieuw onbemand verkenningsvliegtuig, de opvolger van de huidige Sperwer. Het tactische onbemande waarnemingssysteem Sperwer is inmiddels verouderd en dekt slechts een beperkt segment en afstand af. Op termijn zou volgens de ChristenUnie het uitgebreide (strategische) verkenningssysteem, de MALE UAV, moeten worden aangeschaft. Dit systeem versterkt de eigen inlichtingenpositie en het omgevingsbewustzijn boven land en zee. Voordewind: ,,Met de MALE UAV wordt de effectiviteit en precisie van het optreden vergroot en het biedt betere bescherming aan onze eigen troepen tijdens de missie."

Personeel
De ChristenUnie hecht eraan dat wanneer een militair na zijn missie klachten heeft, deze goed gehoor zullen vinden bij Defensie. Voordewind: ,,Ik pleit voor de instelling van een onafhankelijke externe klachteninstituut voor veteranen. Dit instituut kan eveneens de toegang tot een vertrouwenspersoon mogelijk maken die de veteraan tijdens de klachtenprocedure kan bijstaan." Door het vastleggen van de kwaliteitseisen en toetsen hieraan wordt het mogelijk om een objectief antwoord te geven op de vraag of een veteraan al dan niet de juiste hulp heeft gekregen.

(foto Ministerie van Defensie)

 

Labels
Defensie
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Extra helikopters voor ISAF-missie Afghanistan'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > november

Geen berichten gevonden