'Schuurmanfonds voor buitenlandse studenten'

Egbert_Schuurman_200808-12-2008 15:48 08-12-2008 15:48

Er moet een fonds komen voor studenten uit ontwikkelingslanden die in Nederland willen studeren. Dat zegt Kamerlid Ed Anker van de ChristenUnie vandaag in het debat over de begroting van het Hoger Onderwijs. Het zogenoemde ‘Schuurmanfonds' - vanwege de tomeloze inzet van ChristenUnie-senator prof. Egbert Schuurman voor hoger onderwijs in combinatie met ontwikkelingssamenwerking - maakt het mogelijk hier kennis op te doen die in het herkomstland niet voor handen is.

Voor studenten uit niet-Europese Economische Ruimtelanden (EER) wordt het steeds moeilijker om in Nederland te studeren, nu instellingen in plaats van het wettelijke collegegeld een veel hoger bedrag aan ‘instellingscollegegeld' mogen vragen van niet EER-studenten. De kennisbeurzen die daartegenover zouden staan, zijn niet van de grond gekomen. Anker: ,,Studenten uit armere landen zijn hier de dupe van. Het lijkt de omgekeerde wereld wel; juist van mensen uit ontwikkelingsgebied mogen dus torenhoge collegegelden worden gevraagd.''
Ten behoeve van een evenwichtige kennisopbouw op de Nederlandse universiteiten én voor de vorming van het maatschappelijk kader in ontwikkelingslanden, is het van belang dat niet-EER-studenten in staat worden gesteld hier te studeren. Daarom pleit de ChristenUnie voor een fonds dat investeert in studenten uit ontwikkelingslanden, zodat ze na hun studie kunnen bijdragen aan de opbouw van hun eigen land.

Door middel van een motie heeft de ChristenUnie aan de Minister van OC&W gevraagd om samen met de minister van Ontwikkelingssamenwerking de ontwikkeling van zo'n fonds niet ‘aan de markt te laten' maar zelf ter hand te nemen. ,,Als we in deze tijden van financiële crisis het van de banken moeten verwachten, maak ik me nu vooral zorgen", aldus Ed Anker. Tijdens het debat in de Kamer bleek dat de motie van Anker hoogstwaarschijnlijk op steun mag rekenen van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. 

Duur
Schuurman zelf zegt in het Nederlands Dagblad dat hij het zou toejuichen als er fonds komt voor studenten uit ontwikkelingslanden. Dat fonds hoeft van de senator niet naar hem vernoemd te worden, maar moet het in elk geval wel makkelijker maken voor buitenlandse studenten om hier te komen studeren. "Het is verschrikkelijk lastig en duur voor studenten uit ontwikkelingslanden. Dat is echt een ramp. En dat terwijl we miljarden uitgeven aan ontwikkelingshulp. Studenten uit ontwikkelingslanden kennis bijbrengen die ze terug kunnen nemen naar hun land, dát is pas ontwikkelingshulp.''

Zelf richtte Schuurman enkele jaren geleden het particuliere christelijke studiefonds Pro Rege op, dat ook ruimte biedt voor studenten uit ontwikkelingslanden om in Nederland hun studie te (ver)volgen.

Labels
Ed Anker
Eerste Kamer
Egbert Schuurman
In de media
Onderwijs
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op ''Schuurmanfonds voor buitenlandse studenten''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > december

Geen berichten gevonden