'Maak haast met groen BTW-stelsel'

winterlandschap13-12-2008 11:10 13-12-2008 11:10

Dat zeggen de projectgroep Duurzaamheid van de ChristenUnie, het CDA-Duurzaamheidsberaad, de Landelijke Werkgroep Milieu&Energie van de PvdA alsmede het Christelijk Ecologisch Netwerken. Ze roepen het kabinet en de EU op tot snelle vergroening van het BTW-stelsel. Op die manier worden innovatieve duurzame technieken en producten gestimuleerd en wordt de economische crisis gezamenlijk aangepakt met de duurzaamheidscrisis.

Op dit moment lopen er Europese onderhandelingen over zowel de economische crisis als over de duurzaamheidscrisis. De klimaattop in Polen (Poznan) die deze week werd gehouden, is daar een voorbeeld van. Kamerlid Esmé Wiegman was daar aanwezig en hield een weblog bij op haar site: www.esmewiegman.nl.

Door het slechte nieuws over de kredietcrisis en de economische recessie dreigt de duurzaamheidcrisis op de achtergrond te raken. Een deel van het Europese bedrijfsleven verzet zich bijvoorbeeld tegen betalen voor CO2-emissierechten, met als argument de dreigende recessie. De beraadsgroepen van CDA, PvdA en ChristenUnie en het CEN roepen de Nederlandse en Europese overheid op om - net als de aanstaande Amerikaanse president Barack Obama - helder te maken, dat het aanpakken van de duurzaamheidscrisis juist ondersteunend is bij de aanpak van de economische crisis.

De initiatiefnemers willen dat Europa de economische crisis aangrijpt als een kans voor een duurzame toekomst. Zij pleiten voor een Europese steun in de rug voor innovatieve duurzame technieken en producten. Dat kan door investeringen in energiebesparende technieken naar voren te halen en het BTW-stelsel snel te vergroenen. Daarbij valt te denken aan een verlaagd BTW-tarief op duurzame investeringen, producten en diensten.

Met vergroening van het BTW-stelsel zijn de Nederlandse regering en de Europese commissie reeds begonnen. Ook bij het bedrijfsleven ontstaat steun voor het stimuleren van innovatieve duurzame producten en diensten.

 

 

 

 

Labels
Esmé Wiegman
Wetenschappelijk Instituut

« Terug

Reacties op ''Maak haast met groen BTW-stelsel''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > december

Geen berichten gevonden