'Grijp kansen om bestaande huizen zuiniger te maken'

zonnepanelenwoensdag 28 januari 2009 19:00

De ChristenUnie vindt dat het kabinet de kredietcrisis moet aangrijpen om Nederland snel duurzamer te maken. Een energiebesparingsfonds kan huiseigenaren stimuleren hun woning energiezuiniger te maken. Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn: ,,Het kabinet moet hier snel werk van maken. Het is een duurzame investering en creëert werkgelegenheid in de bouwsector."

De ChristenUnie neemt afstand van het CDA-plan om de financiering van dubbele beglazing te regelen ten koste van klimaatinvesteringsprojecten in ontwikkelingslanden.

Bij de begrotingsbehandeling van Wonen, Wijken en Integratie heeft de ChristenUnie gepleit voor het instellen van een energiebesparingsfonds om maatregelen op het gebied van isolatie en energiebesparing door en voor particulieren te stimuleren. De minister heeft toegezegd een pilot te zullen starten. Ortega-Martijn: ,,Ik roep de minister op om door te pakken, juist nu er een kredietcrisis is. Er zijn al dergelijke fondsen in België, Duitsland en Denemarken. De provincie Overijssel heeft het voorstel gedaan een fonds op te richten als het Rijk iedere provinciale euro verdubbelt. Verder onderzoek werkt onnodig vertragend."

Energielabel

De Kamer stelde vandaag ook kritische vragen over het vernieuwde energielabel. Cynthia Ortega: ,,Het is een goede stap vooruit dat bij het nieuwe energielabel een vergelijking wordt gemaakt naar woningtype. Maar de vormgeving kan op enkele punten nog worden verbeterd zodat het nog duidelijker is."

De ChristenUnie heeft verder aandacht gevraagd voor bewoners die hun huis energiezuiniger maken op basis van het toegekende energielabel, maar vervolgens geen nieuw label aanvragen. Cynthia Ortega: ,,Dit maakt het monitoren of we de landelijke doelen halen lastiger. Het moet mogelijk zijn het tweede label voor hetzelfde huis goedkoper te maken, zeg maar twee voor de prijs van één." Minister van der Laan heeft toegezegd hiernaar te willen kijken. Dat geldt ook voor de suggestie van de ChristenUnie om de energiebedrijven actiever te betrekken bij de energiebesparingsdoelen voor de gebouwde omgeving.

 

Labels
Cynthia Ortega
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op ''Grijp kansen om bestaande huizen zuiniger te maken''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > januari

Geen berichten gevonden