ChristenUnie, CDA en VVD: Kraken voortaan misdrijf

'kraakpand'maandag 09 februari 2009 10:00

De start van de plenaire behandeling van het kraakverbod is een feit. De Tweede Kamerleden Brigitte van der Burg (VVD), Jan ten Hoopen (CDA) en Arie Slob (ChristenUnie) hebben hun initiatiefwet samen met hun reactie op het advies van de Raad van State bij de Tweede Kamer ingediend.

ChristenUnie, CDA en VVD  willen met dit initiatiefwetsvoorstel zowel kraken als leegstand tegen gaan, in een integrale aanpak. Die aanpak begint bij de aanpak van leegstand door eigenaren en gemeenten. Daarbij komt de strafrechtelijke aanpak van kraken. ,,Wij willen het recht van de brutaalsten niet langer voorrang geven als het gaat om kraken. Dit wetsvoorstel geeft de gemeenten de instrumenten die zij nodig hebben'', aldus de indieners.

De initiatiefnemers van de wet hebben goede en constructieve gesprekken gevoerd met diverse gemeentebesturen over hun voorstellen. Mede naar aanleiding van deze gesprekken is de wet op een aantal punten verbeterd of verduidelijkt. Zo zijn de mogelijkheden verbeterd om bureaucratie rondom de bewijslast tegen te gaan, en om speculatie met panden tegen te gaan. Ook blijft er een belangrijke rol weggelegd voor leegstandbeheerorganisaties of anti-kraakorganisaties. Zij zijn vaak de motor achter het bestrijden van verloedering in buurten, vinden de indieners.

Met het advies van de Raad van State, en het antwoord daarop van de indieners, is de Wet Kraken en Leegstand weer een stap dichterbij gekomen. Binnenkort verdedigen de indieners hun wet in de Tweede Kamer.

 

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie, CDA en VVD: Kraken voortaan misdrijf'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > februari