Verburg belooft haalbaarheidsstudie naar introductie 'combinatiekip'

kuikens_610vrijdag 13 februari 2009 16:00

Minister Verburg is bereid om de mogelijkheden van de introductie van de ‘combinatiekip' voor een nichemarkt te laten onderzoeken. Dat schrijft zij op 12 februari aan de Tweede Kamer. Verburg reageert op een motie van Ernst Cramer van de ChristenUnie waarin werd gevraagd werd om zo'n onderzoek.

De 'combinatiekip' zou zowel over goede eigenschappen voor de eierproductie als voor de vleesproductie moeten beschikken. Het doden van eendagskuikens zoals nu met hanen van legrassen gangbaar is zou dan overbodig kunnen worden.

Minister Verburg belooft om op korte termijn opdracht te geven voor een haalbaarheidstudie. Daaarin zullen de gevolgen van een productiesysteem op basis van de combinatiekip en de productiesystemen gangbaar, scharrel en biologisch op basis van de huidige leg- en vleesrassen of kruisingen daartussen met elkaar worden vergeleken op dierenwelzijn, milieu, voerverbruik en kostprijs. Verder zullen de marktinitiatieven en -perspectieven op basis van de combinatiekip worden geïnventariseerd.

De minister benadrukt dat de ontwikkeling van een concept met de combinatiekip alleen kan slagen wanneer er afzet bestaat voor de eieren en het vlees. Dit ziet zij primair als de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en marktpartijen.

De ChristenUnie wil dat de pluimveehouderij stopt met het gescheiden fokken van ‘vleeskippen' en ‘legkippen'. Deze bedrijfswijze kost jaarlijks 30 miljoen kuikens het leven: zij worden vergast of versnipperd omdat ze van het mannelijk geslacht zijn. Kamerlid Ernst Cramer: ,,We hebben in feite zelf ons probleem gecreëerd. We hebben de kippen doorgefokt zonder respect voor de ordening van de schepping."

 

Labels
Ernst Cramer
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Verburg belooft haalbaarheidsstudie naar introductie 'combinatiekip''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > februari