China moet rechten respecteren

Chinavrijdag 27 februari 2009 17:09

"Verschaf helderheid over de zogenoemde politieke psychiatrie en respecteer de mensenrechten", aldus een oproep vandaag van europarlementariër Bas Belder (ChristenUnie-SGP). De rapporteur voor China vanuit het Europees parlement kan zich volledig vinden in de fundamentele kritiek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS op de verslechtering van de mensenrechtensituatie in de Volksrepubliek China in 2008.

EP-rapporteur voor China, Bas Belder, roept alle Europese Instellingen (lidstaten, Europese Commissie en Europees Parlement) op de eerlijke stellingname van het State Department te ondersteunen richting de Chinese autoriteiten. Tegelijkertijd roept hij de Chinese overheid dringend op zich te houden aan de aangegane internationale verplichtingen wat betreft de handhaving van grondrechten.

Bezorgd over huiskerken
De eurofractie ChristenUnie-SGP maakt zich ook onveranderd grote zorgen over de positie van de protestantse huiskerken in China. Daarbij vraagt rapporteur Belder aan zowel de Chinese staatsleiders als de verantwoordelijke bewindslieden aan beide zijden van de Atlantische Oceaan om een grondig onderzoek in te stellen naar misbruik van de psychiatrie in de Volksrepubliek tegen religieuze en sociale dissidenten. "Deze tweeledige schending van de mensenrechten is reeds in 2005 in de westerse pers gedetailleerd naar buiten gekomen. Het is daarom urgent om over deze zogenoemde politieke psychiatrie in China helderheid te verkrijgen, niet in het minst van Peking!"

 

Labels
Eurofractie
Godsdienst en mensenrechten

« Terug

Reacties op 'China moet rechten respecteren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > februari