Europa moet crisis aanpakken

Peter van Dalen _MG_2757zaterdag 09 mei 2009 09:32

"Europa moet veel meer doen om de crisis aan te pakken", aldus Peter van Dalen, Europees lijsttrekker voor ChristenUnie SGP. "Over de aanpak van de crisis is het in Brussel oorverdovend stil. Dat is merkwaardig omdat de crisis zich nu verdiept en de werkloosheid verder oploopt. Normaal staat de Europese Commissie vooraan met voorstellen en nu zien of horen we bitter weinig. Terwijl dit hét grensoverschrijdende vraagstuk bij uitstek is dat vraagt om inzet vanuit Europa".

"De crisis biedt kansen om een aantal zaken stevig bij de kop te pakken.", aldus Van Dalen. "Dat betekent allereerst: de start van het debat waarom het in zo veel lidstaten mis kon gaan. Komen tot een nieuw besef: géén gegraai meer met bonussen en stoppen met die agressieve hedgefondsen die over de rug van de bedrijven en de werknemers heen uitsluitend voor het geld en de winst gaan".

De Europese lijsttrekker voor ChristenUnie SGP presenteerde onlangs tijdens een lezing in Apeldoorn een voorstel om het toezicht op de banken en de verzekeraars beter te regelen. "Leg de coördinatie van het toezicht bij de Europese Centrale Bank. Daar komen de presidenten van de nationale banken regelmatig samen dus die kunnen dat met elkaar goed overzien en aanpakken. Daar heb je geen nieuwe Europese instelling voor nodig."

Nu de werkloosheid snel oploopt onderstreept Van Dalen alles-op-alles te zetten om de werkgelegenheid te behouden. "Dus het behoud van de open Interne Markt zonder protectionisme en zonder eenzijdige steunmaatregelen. Voorkom je dat niet dan zijn er uiteindelijk alleen maar verliezers. Zeker Nederland als belangrijk exportland heeft veel baat bij open Europese grenzen."

Van Dalen geeft heel concreet aan hoe Europa de werkgelegenheid kan stimuleren. "Er zijn in de Europese begroting tientallen miljarden Euro's gereserveerd voor de aanleg van infrastructuur voor grensoverschrijdende verbindingen via weg, spoor en binnenvaart. De Europese Commissie moet dat geld versneld uitgeven en benutten. Dat is goed voor de werkgelegenheid van bouwondernemingen en aannemers en goed voor het transport in Europa."

www.petervandalen.eu

 

Labels
Bas Belder
Eurofractie
Europese Verkiezingen
Peter van Dalen
Zorg, Welzijn & Sport

« Terug

Nieuwsarchief > 2009 > mei