Rouvoet 'stoort zich' aan 'populistisch' gebruik van christelijke waarden door PVV en VVD

20090131_uniecongres_rouvoetdonderdag 14 mei 2009 10:30

André Rouvoet ergert zich mateloos aan de VVD en de PVV, die misbruik maken van het etiket 'joods-christelijke waarden'. De twee partijen gebruiken die term volgens de ChristenUnie-leider om anderen in de samenleving vrijheden te ontzeggen die men wel voor zichzelf opeist. In de jaarlijkse Groen van Prinstererlezing typeerde Rouvoet dit misbruik van de VVD en PVV woensdagavond in Utrecht als ,,gemakzuchtig en populistisch''.

Wie de joods-christelijke waarden hanteert om ,,de identiteit van bepaalde groepen aan te vallen'' heeft van de kern van die waarden weinig begrepen. Die kern houdt in, aldus Rouvoet, dat je de medemens ziet als ,,beelddrager Gods. Die sluit je niet uit, die heb je lief!''

De vicepremier ziet het als een overheidstaak vrede te stichten in de samenleving. Die vrede komt niet dichterbij door wezenlijke verschillen te ontkennen of op te heffen. De vrede in de samenleving wordt bevorderd door minderheden een belang te geven bij de rechtsstaat door hun vrijheden te beschermen.

Een christelijke partij, zoals de ChristenUnie, kan op dit terrein vol overtuiging deelnemen aan de regering. Volgens Rouvoet is een christelijke partij geloofwaardig en principieel als het de ,,vrijheden waarvan christenen volop gebruikmaken met evenveel kracht en overtuiging verdedigt voor andersgelovigen, of het nu gaat om het stichten van scholen, het bouwen van godshuizen of om het aanstellen van geestelijke verzorgers in het leger.'' Rouvoet vindt dat in dit soort principiële kwesties, als het grondrechten betreft, een christelijke partij ,,wars hoort te zijn van populisme en opportunisme''.

Zonder de partijen bij naam te noemen, lijkt de ChristenUnie-voorman hier het CDA en de SGP op de korrel te nemen die zich in de Tweede Kamer onlangs keerden tegen de benoeming van een legerimam door staatssecretaris Jack de Vries (Defensie).

(Nederlands Dagblad, 14 mei 2009)

Download hieronder de integrale lezing (PDF) van André Rouvoet die verder in het teken van de twee jaar regeringsdeelname van de partij stond

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20090513_GrvPr-lezing_rouvoet76,5 kBapplication/pdfdownload
Labels
André Rouvoet
Partij

« Terug

Reacties op 'Rouvoet 'stoort zich' aan 'populistisch' gebruik van christelijke waarden door PVV en VVD'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > mei