Hans Blokland meest actieve Nederlander in Europees Parlement

Blokland_op_klimaatconferentie_Poznan_2008vrijdag 15 mei 2009 16:00

Hans Blokland (ChristenUnie/SGP) is de meest actieve Nederlandse Europarlementariër. Hij hield 200 toespraken in het Parlement en schreef 14 rapporten. Op 2 staat Jan Mulder (VVD) met 7 rapporten, blijkt uit statistische informatie van de site VoteWatch.eu.

De Britse website VoteWatch.eu heeft de activiteiten van alle Europarlementariërs in de afgelopen vijf jaar in kaart gebracht. Nederlandse Europarlementariërs zijn 85 procent van de tijd aanwezig, blijkt uit die gegevens. De Oostenrijkers zijn er het vaakst (93 procent), Italianen het minst (72 procent).

Van de Nederlanders heeft Hans Blokland de meeste rapporten geschreven, een belangrijke taak in het parlement. Jan Marinus Wiersma (PvdA) diende de meeste resoluties in (157). Erik Meijer (SP) stelde de meeste vragen (535). De Britse euroscepticus Kilroy Silk stelde de meest vragen van alle Europarlementariërs: 1921.

Lambert van Nistelrooij (CDA) heeft van de Nederlanders de meeste amendementen ingediend (150), maar schreef slechts één rapport. ,,Je kunt rapporten over van alles schrijven'', zegt hij. ,,Ik heb afgewacht tot er een belangrijk onderwerp voorbij kwam."

Actief zijn is relatief. Over veel activiteiten, zoals campagne voeren, werkbezoeken of onderhandelingen achter de schermen, bestaan geen statistische gegevens. Bovendien is het in een grote fractie moeilijker woordvoerder op een bepaald terrein te worden dan in een kleine.

Toch is Hans Blokland – lid van een relatief kleine fractie - opgetogen. ,,Ik heb mijn best gedaan", zegt hij. Na 15 jaar Europarlement gaat hij nu met pensioen. ,,Je moet stoppen op je hoogtepunt."

Jan Mulder (VVD) – nummer 2 qua rapporten – relativeert. ,,Het gaat om de inhoud van de rapporten." Ook het aantal gestelde vragen vindt Mulder geen goede maatstaf. ,,Je moet alleen vragen stellen aan de Europese Commissie als je de informatie niet op een andere manier kunt krijgen. Want vraag en antwoord moeten in alle EU-talen worden vertaald. Dat kost nogal wat."

 

Labels
Eurofractie
Europa
Europees Parlement
Europese Verkiezingen
In de media

« Terug

Reacties op 'Hans Blokland meest actieve Nederlander in Europees Parlement'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > mei