ChristenUnie: Geen alcohol op schoolfeesten

donderdag 14 mei 2009 11:55

De ChristenUnie wil dat meer scholen alcoholvrije schoolfeesten organiseren. Uit onderzoek van de STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid blijkt dat dit succes heeft. Tweede Kamerlid Joël Voordewind: ,,De ontwikkeling is positief, maar in omvang te mager. Op schoolfeesten die niet alcoholvrij zijn, drinkt tweederde van de scholieren teveel alcohol. De gevolgen daarvan moet bij iedereen een alarmbel doen afgaan.”

De ChristenUnie wil dat alcoholtesters bij de schoolfeesten worden gebruikt om zo het indrinken tegen te gaan.  Samen met de Kamerleden Joldersma (CDA), Bouwmeester (PvdA) en Van der Vlies (SGP) heeft de fractie hier schriftelijke vragen over gesteld.

Slechts 10 procent van de scholen maakt momenteel gebruik van blaastesten. Het komt nog regelmatig voor dat jongeren voordat ze naar scholenfeesten gaan indrinken. Als dit het geval is, dan moeten de ouders gewaarschuwd worden en ze ophalen van de schoolfeesten. “Het scheiden van de onder- en bovenbouw bij schoolfeesten is een eerste goede stap tot alcoholvrije schoolfeesten, maar gezien het feit dat jongeren boven de 16 jaar dus van de bovenbouw nog steeds onverantwoord veel drinken, pleit ik ook voor het bevorderen van alcoholvrije schoolfeesten in de bovenbouw”, aldus Voordewind. Op 82% van de door scholen georganiseerde werk- en of kampweken, wordt alcohol gedronken. De ChristenUnie ziet liever dat het gewoon wordt als school en alle activiteiten van scholen een alcoholvrije omgeving wordt. Eerder pleitte het onderzoeksinstituut Trimbos om het alcoholgebruik onder de 18 jaar tegen te gaan omdat uit onderzoek blijkt dat alcoholgebruik onder de 18 jaar schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen.

Labels
Alcohol
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: Geen alcohol op schoolfeesten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > mei