Papa Joël Voordewind: Tegen mijn zoon leg ik het af

Aandehand_voordewind_sjon_heijenga_610woensdag 27 mei 2009 14:02

Joël Voordewind is Tweede-Kamerlid voor de ChristenUnie. Een drukke baan met onvoorspelbare werktijden. “Ik kan er redelijk tegen, maar het is wel pittig en wennen voor mijn gezin.” Joël is getrouwd en heeft twee kinderen: een zoon (15) en een dochter (13).

Je bent regelmatig in de publiciteit. Wat vinden je kinderen daarvan?
“Wel leuk. Nova of Pauw en Witteman is wat te laat voor ze om te kijken. Laatst nam ik mijn gezin mee naar De Wereld Draait Door. Mijn kinderen gingen toen met Matthijs van Nieuwkerk op de foto. Die lieten ze de volgende dag zien op school. Tijdens de uitzending zaten zij op de voorste rij en waren ook even in beeld.”

De gesprekken zullen thuis wel vaak over politiek gaan.
 “We moeten inderdaad opletten dat onze gesprekken aan tafel niet altijd over ons werk gaan. We zijn allebei enthousiast over ons werk. Mijn zoon gaat, als puber, graag de discussie met mij aan.”

Hoe hebben je kinderen je leven beïnvloed?
“Kinderen krijgen is fantastisch. Je ziet het hele leven weer door andere ogen. Tegen mijn zoon leg ik het nu af op sportgebied, hij sport drie keer per week en heeft een goede conditie. Mijn dochter lacht altijd om me als ik iets wil tekenen. Ik kan dat niet echt en zij juist heel goed. Ze is heel creatief.”

Wat onderneem je samen met je kinderen?
We trekken als gezin vaak samen op als we vrij zijn. Fietsen door de stad of naar het strand. Soms neem ik mijn zoon of dochter op aparte dagen mee. Met mijn dochter ben ik naar het Junior Songfestival geweest en naar de Poezenboot in Amsterdam. Met mijn zoon ga ik mountainbiken of crossen op een parcours met zijn kleine crossmotor.”

Wat hoop je voor je kinderen?
“Dat ze steeds meer beseffen hoeveel God van ze houdt en ze steeds meer Gods stem zullen verstaan. Dat ze kunnen genieten van het leven, ook van de kleine dingen. En dat ze hun talenten kunnen ontwikkelen en ontplooien. Vooral op deze leeftijd zijn er veel afleidingen, er is zoveel meer dat hun aandacht trekt. Ik hoop dat eruit komt wat Gods ze heeft meegegeven.”

Dit is een themanummer over seksuele opvoeding. Hoe heb jij dat aangepakt?
“Mijn vrouw bespreekt dit met onze dochter, ik met onze zoon. Opvoeden is 80 procent voorleven. Het voorleven van de ouders bepaalt volgens mij heel erg hoe kinderen aankijken tegen relaties, trouw-zijn en het beeld dat jongens van meisjes hebben en andersom. Respect voor elkaar vind ik ook een belangrijke waarde. Dit is het tegenovergestelde van wat je soms ziet in videoclips.”

 Staat seksualiteit op de agenda van de CU?
Minister André Rouvoet komt in het voorjaar met een nota over jongeren die ook ingaat op seksualiteit. Wij zijn niet de enige die daar wat over zeggen, dit onderwerp leeft politiek breed. De documentaire ‘Sex Sells’, waarin meisjes voor een Breezer seksuele handelingen verrichten was schokkend. Het beeld dat jongeren via rapclips meekrijgen is een verhouding van pooier versus seksslavin. Als dit tussen de oren gaat zitten, ben je ver van huis. De politiek kan geen seksuele norm opleggen en moet dat ook niet doen, dat is een taak van de ouders.”

Wat kun je als politieke partij doen?
“De politiek kan wijzen op de gevaren van loverboys, via het onderwijs zorgen voor weerbaarheid tegen groepsdruk, de eigenwaarde versterken, het beeld van de vrouw als lustobject bestrijden. Twee jaar geleden hebben we als ChristenUnie een conferentie over de invloed van videoclips georganiseerd. Samen met andere politieke partijen, omroepen als EO, NCRV, BNN en MTV hebben we hierover gediscussieerd. Een seksuologe bevestigde dat de invloed van seks en geweld in de media op jonge kinderen sterk is. Als samenleving moeten we snel zijn, willen we de beeldvorming over seks als consumptie, ombouwen tot een beeld van seks als uiting van liefde voor elkaar.”

 Waar ben je bezorgd om?
“Om kinderen die lijden onder de scheiding van hun ouders. Het aantal echtscheidingen in Nederland neemt toe. Scheidingen zijn soms onvermijdelijk, maar we zouden als politiek meer aandacht moeten hebben om mensen beter toe te rusten als ze besluiten langdurig te gaan samenwonen of te gaan trouwen. Vooral als men kinderen wenst te krijgen.”

Wat doe je daaraan?
“Ik heb de huwelijkscursus in debat gebracht. De eerste keer werd ik weggehoond in het debat, nu twee jaar verder is het een geaccepteerd idee. We gaan het landelijk uitzetten. Het is afgeleid van de Alpha Marriage Course en moet ook toegankelijk gemaakt worden voor niet-christenen. Er wordt ook gekeken naar de Huwelijkschool en de Family Factory. Dit idee voor het actief verwijzen naar huwelijks/relatietraining is opgenomen in de Gezinsnota.”

Tekst: Petra Kok
Fotografie: Sjon Heijenga

Gepubliceerd in het magazine Aan de Hand

Labels
In de media
Joël Voordewind
Mensen

« Terug

Reacties op 'Papa Joël Voordewind: Tegen mijn zoon leg ik het af'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > mei