Delegatie Eerste Kamer bezoekt Afghanistan

200905_RemmeltdeBoer_Afghanistanvrijdag 29 mei 2009 10:07

Eerste Kamerlid Remmelt de Boer bezocht met een delegatie senatoren onlangs de Nederlandse militairen in Kabul, Kandahar en Tarin Kowt. Het werd een streng beveiligd bezoek, met toch voldoende gelegenheid om te spreken met soldaten en officieren. De Boer was onder de indruk van wat de Nederlandse militairen in met name Uruzgan bereiken. Ook roemt hij de militaire mogelijkheden die gebruikt worden om mee te helpen aan de opbouw van het land en van de infrastructuur.

Op Kandahar Airfield bezochten zij het ISAF Role-3 hospitaal en het Improvised Explosive Device (IED) centrum. Hier krijgen militairen instructies in het herkennen van en omgaan met verschillende types  explosieven. Verder werden de Eerste Kamerleden uitgebreid geinformeerd over de luchtmachtinzet van de Air Task Force. Een gesprek met de commandant Regional Command South (RC(S), generaal-majoor Mart de Kruif, plaatste alle informatie in een totaalperspectief met de omliggende provincies. Aan het eind van de dag ging de delegatie met de Nederlandse militairen op Kandahar in gesprek.

Kamp Holland
De laatste dag brachten de senatoren door op Kamp Holland in Uruzgan. Daar ontmoetten zij onder meer de commandant Task Force Uruzgan, brigadegeneraal Tom Middendorp, en civiel vertegenwoordiger Joep Wijnands. Op het kamp van de 4th Afghan National Army Brigade kreeg de delegatie een rondleiding van het Operational Mentor and Liaison Team, de militairen die hun Afghaanse collega's opleiden. Ook werd het opleidingscentrum voor Afghaanse politieagenten bezocht, dat zich naast Kamp Holland bevindt. Verder was er een ontmoeting met de gouverneur van Uruzgan, Assadulah Hamdam. 

Wederopbouw
Delegatievoorzitter generaal-majoor b.d. Frank van Kappen verklaarde dat het bezoek hem overtuigd heeft van het feit dat wederopbouw van een verdeeld en arm land als Afghanistan mogelijk is dankzij het 3D-concept (ontwikkeling, diplomatie en defensie), maar zeker ook dankzij de inzet, creativiteit, volharding en samenwerking van militairen en burgerspecialisten op alle niveaus. 

Labels
Eerste Kamer

« Terug

Reacties op 'Delegatie Eerste Kamer bezoekt Afghanistan'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > mei