Kerstdiner op Scheveningse strand

kerstdiner_scheveningen_perspectiefzaterdag 25 juli 2009 11:39

PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, organiseerde gisteren op het strand een kerstdiner. ,,Met Kerst zijn er veel meer activiteiten voor sociaal geïsoleerde mensen dan in de zomervakantie'', zegt Perspectief-voorzitter IJmert Muilwijk. ,,De lijfspreuk van de coalitie is: 'Samen werken, samen leven'. Met dat samen werken zit het wel goed. Maar het samen leven is lastiger. Uit onderzoek blijkt dat het aantal mensen in een sociaal isolement 1,5 miljoen mensen bedraagt."

,,Ik heb de kapper afgezegd. Ik had voor vandaag een afspraak staan'', zegt een vrouw aan het Scheveningse strand. ,,Maar ik dacht: m'n haar zal wel helemaal verwaaien als ik op het strand ga eten.'' Even later staat de vrouw bij een hoge tafel haar maaltijd op te eten. En inderdaad: het waait flink.

Het was gisteren een beetje kerstfeest op het Schevingse strand. Jongerenorganisatie PerspectieF van de ChristenUnie nodigde gisteren alle eenzame mensen in Den Haag uit voor een kerstdiner op het strand. ,,Afgelopen Kerst hebben we ook een maaltijd georganiseerd voor mensen in een sociaal isolement, maar toen hadden we het idee dat het een cliché was. Want heel veel instanties doen iets met Kerst. Toen hebben we deze maaltijd in de zomer bedacht. In de zomer zijn veel mensen op vakantie en allerlei voorzieningen zijn gesloten. Dat vergroot het isolement'', zegt IJmert Muilwijk, voorzitter van PerspectieF.

,,De lijfspreuk van de coalitie is: 'Samen werken, samen leven'. Met dat samen werken zit het wel goed. Maar het samen leven is lastiger. Uit onderzoek blijkt dat het aantal mensen in een sociaal isolement 1,5 miljoen mensen bedraagt. Dat betekent dat het gaat om 1 op de 16 mensen. Het gaat dus niet alleen om de kansarmen. Eenzaamheid vind je in alle lagen van de bevolking en in alle leeftijdscategorieën.''

De ongeveer vijftig Hagenaars die gisteren kwamen eten, maken wekelijks gebruik van een van de maaltijden die georganiseerd worden door de instelling Van HarteResto. Bij Van HarteResto gaat het niet alleen om eten, zegt oprichter en directeur Fred Beekers. ,,Eigenlijk zijn de maaltijden met gezond eten bijzaak. We nodigen bij de maaltijden altijd dominees, een wijkagent, mensen van de De Zonnebloem en Humanitas uit, die tijdens de maaltijd iets over hun werk vertellen. Op die manier leren de mensen die geïsoleerd leven andere mensen kennen en komen ze in contact met andere netwerken.''

Vriendschappen
Het is de bedoeling dat de bezoekers vriendschappen sluiten en buiten de maaltijden om elkaar ontmoeten of op samen vakantie gaan. ,,Via de maaltijd kun je andere culturen leren kennen, Joods of Marokkaans. Het eten is niet het doel, maar bindmiddel'', zegt Beekers. Van HarteResto organsieert op vier plekken in Den Haag maaltijden. Daarvoor huurt de organisatie een restaurant of wijkgebouw. Het is de bedoeling dat in meer Nederlandse plaatsen restaurants komen. Binnenkort komt er een restaurant in de Amersfoortse wijk Schuilenburg.

De vrouw die niet naar de kapper wilde, geniet van haar eten. ,,Ik ga sinds maart twee keer in de week naar de maaltijden. Ik durfde eerst niet, maar een vriendin heeft me overgehaald. De tweede keer dat we zouden gaan, kon de vriendin niet. Toen wilde ik ook niet gaan. Maar mijn zus zei: je gaat erheen! Ze weet dat ik het eng vind om alleen ergens op af te gaan. Ik ben gegaan. Het eten is er altijd lekker en er is altijd genoeg. Als ik geweest ben, hoef ik verder de hele avond niets meer te eten.'' Tussendoor heeft ze nog niet veel contact met maaltijdgenoten. Drie leden van PerspectieF hebben zich verkleed als kerstman en komen tussen de gasten zitten om een gesprekje aan te knopen. Boven de tafels circuleren grote meeuwen, azend op lekker voedsel. Eigenlijk zouden er ook nog kerstbomen rond de tafels staan, maar vanwege de harde wind is daarvan afgezien, zegt IJmert Muilwijk.

Elk van de gasten heeft een eigen verhaal. ,,Ik wist niet of ik op mijn leeftijd nog wel op het strand kon lopen'', zegt een 86-jarige vrouw. Ze heeft nog niet lang een nieuwe heup en ze loopt met een stok of een rollator. ,,Daarom ben ik afgelopen woensdag alvast hier naartoe gegaan. En het lukte! Kijk, ik heb sandalen aan'', wijst ze naar haar voeten. ,,Voordat de maaltijd begon, ben ik naar de rand van het strand gelopen en heb ik met mijn blote voeten in het water gestaan. Ik had nooit gedacht dat ik dat ooit nog zou doen.''

(Nederlands Dagblad, 25 juli 2009)

Labels
PerspectieF

« Terug

Reacties op 'Kerstdiner op Scheveningse strand'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > juli

Geen berichten gevonden