Gezinsvriendelijke bedrijven krijgen keurmerk

ouders_brengen_kind_school_NB_610maandag 05 oktober 2009 08:00

Gezinsvriendelijke bedrijven en instellingen krijgen straks een keurmerk. Om het voor ouders mogelijk te maken werk en privé optimaal te combineren, moeten flexibele werktijden algemeen geaccepteerd worden. Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) presenteert vandaag zijn plannen voor het keurmerk gezinsvriendelijke werkgever bij de uitreiking van de Loflist 2009, een ranglijst van beste werkgevers voor werkende ouders.

Het keurmerk geeft aan dat een bedrijf of instelling er alles aan doet een optimale balans te realiseren tussen werk en gezinsleven voor zijn werknemers.

Rouvoet wil dat flexibiliteit en individuele oplossingen normaal worden gevonden. Flexibele werktijden moeten op veel grotere schaal worden ingevoerd. Werknemers zouden bijvoorbeeld om drie uur 's middags mogen vertrekken om hun kinderen van school te halen als de productie er maar niet onder lijdt. Ook moeten managers er veel meer oog voor hebben. "Een keurmerk kan bijdragen aan een verdere cultuuromslag", aldus Rouvoet. Aanleiding voor zijn pleidooi is onderzoek dat Jeugd en Gezin eerder dit jaar uitvoerde. Daaruit bleek dat werkgevers ervan overtuigd zijn dat investeringen in gezinsvriendelijkheid zich terugbetalen.

Ziekteverzuim
"Zulke maatregelen leveren minder stress op voor ouders in de ochtend- en namiddaguren en minder ziekteverzuim. Werkgevers krijgen er loyale en gemotiveerde werknemers voor terug", weet Rouvoet.

Werkgevers, werknemers en brancheorganisaties moeten het keurmerk samen ontwikkelen. Rouvoet stelt wel expertise en geld beschikbaar, in 2010 een ton.

(De Telegraaf, 5 oktober 2009)

Labels
André Rouvoet
In de media

« Terug

Reacties op 'Gezinsvriendelijke bedrijven krijgen keurmerk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > oktober