ChristenUnie wil TomTom in trein

1010868.JPGvrijdag 09 oktober 2009 15:16

Na het treinongeluk bij Barendrecht is de discussie over veiligheid op het spoor in volle gang. Ernst Cramer: ,,Dit is tenslotte niet het eerste ongeluk bij een rood sein.” De ChristenUnie wil dat de ‘TomTom’ terug komt in de trein, om machinisten te waarschuwen als ze te hard rijden.

De wet verplicht dat elke trein ook zo’n waarschuwingsfunctie heeft, de zogenaamde kwiteerfunctie, maar de functie is buiten gebruik omdat hij machinisten soms onnodig zou ergeren. Gisteren werd door deskundigen tijdens een hoorzitting duidelijk aangegeven dat bij de afschaffing van dit waarschuwingssignaal niet wetenschappelijk is onderzocht wat de bijdrage ervan is aan het voorkomen van het door rood rijden. Zij maakten aannemelijk dat door rood rijden mogelijk voorkomen kan worden door dat signaal. ,,Het is geen 100% garantie, maar het helpt wel,” aldus Cramer.

De ChristenUnie wil dat de minister met een actieplan voor spoorveiligheid komt. Dat houdt onder andere een grondige analyse in van de veiligheid van ons spoorsysteem. Het moet in dit plan ook gaan om de integrale verantwoordelijkheid voor de spoorveiligheid. Er is meer nodig dan overlegstructuren en het controleren of elk deel van het spoorsysteem aan zijn eigen normen voldoet. Het gaat er om of het spoorsysteem als geheel voldoende veilig is. De minister heeft toegezegd een onderzoek te laten doen en daar in het voorjaar van 2010 in de Kamer op terug te komen. In dat rapport moet dan staan wat de reden is dat in Nederland vrij vaak door rood gereden wordt en hoe dat in andere landen is. Maar nog belangrijker is hoe de criteria aangepast moeten worden om te beoordelen dat een sein aangepast moet worden. Absolute veiligheid is niet te garanderen maar verbeteringen op basis van een goed actieplan is dan mogelijk. Uiteindelijk zal ook een heel nieuw beveiligingssysteem op basis van Europese afspraken het huidige treinbeveiligingssysteem moeten gaan vervangen. Cramer: ,,Ik ben bij met de helderheid die de minister over dit laatste heeft gegeven. De noodzaak van dit nieuwe beveiligingssysteem bepleiten wij al veel langer.”

 

 

 

 

Labels
Ernst Cramer
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil TomTom in trein'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > oktober